Actualitat

TRAM d'Alacant supera en junio por primera vez en su historia los dos millones de viajeros mensuales

  • Los más de 500.000 pasajeros en los principales días de Hogueras han impulsado el hito alcanzado del metropolitano
  • Los desplazamientos supusieron un 10,81 % más que en 2023 y 197.795 más de viajeros que en el mismo periodo del pasado año   
  • La Línea 2 fue la que registró más movimientos, 788.025, y Luceros la estación con mayor tráfico, con 395.168 usuarios
TRAM d'Alacant supera en junio por primera vez en su historia los dos millones de viajeros mensuales

La Conselleria de Medio Ambiente logra producir 5.000 plantas de 'Berberis hispanica', especie en peligro de extinción

  • Estos trabajos permitirán conservar la especie en la Comunitat Valenciana, al tiempo que aumentarán la riqueza biológica de los ecosistemas en los que se introduzca la planta
La Conselleria de Medio Ambiente logra producir 5.000 plantas de 'Berberis hispanica', especie en peligro de extinción

novetats

Medi Natural

Ves enrere EL SERVEI DE CAÇA I PESCA PARTICIPA AL 13è SIMPOSI INTERNACIONAL SOBRE EL PORC SENGLAR I ALTRES SUIDS

EL SERVEI DE CAÇA I PESCA PARTICIPA AL 13è SIMPOSI INTERNACIONAL SOBRE EL PORC SENGLAR I ALTRES SUIDS

El Servei de Caça i Pesca participa al 13è Simposi Internacional sobre el porc senglar i altres suids (IWBS 2022) celebrat a Seva (Barcelona) entre el 6 i el 9 de setembre de 2022. El Simposi es tanca amb la següent Declaració final:

“La gestió del senglar requereix plans d’acció urgents basats en el coneixement científic”

Els membres del Comitè Científic de l’IWBS 2022, celebrat a la Reserva de la Biosfera del Montseny, a Seva (Catalunya, Espanya) reconeixem que,

El porc senglar és un dels mamífers amb distribució més extensa i més adaptables del món. Aquesta espècie s’està expandint en nombre i distribució, colonitzant quasi tot tipus d’hàbitats i regions, des de zones d’ alta muntanya fins a terres baixes i àrees urbanes.

El senglar pot tenir impactes significatius tant positius com negatius en els ecosistemes i la biodiversitat. Aquesta espècie està implicada en conflictes socials i econòmics, com l’augment dels danys als cultius, les col·lisions amb vehicles, els danys a les infraestructures i en zones urbanes (incloent lesions a persones), la transmissió de malalties, així com nous riscos com l’expansió de la pesta porcina africana (PPA). D’altra banda, el senglar està proporcionant serveis ecosistèmics importants i en molts països és una espècie de caça molt valorada. Per tant, es requereixen nous enfocs per gestionar les poblacions de senglar i els seus impactes.

Controlar el creixement de les poblacions de senglar, i els seus impactes, a través de mètodes sostenibles, efectius i amb suport públic, és un dels principals desafiaments de la gestió de la fauna salvatge al segle XXI. 

Si no es prenen mesures efectives, les poblacions de senglars i els seus impactes seguiran augmentant.

Per tant, els membres del Comitè Científic del IWBS 2022, fem una crida a l’acció a tots els governs per:

1.  Desenvolupar i implementar plans d’acció, basats en coneixement científic i mètodes validats per reduir la taxa de creixement de les poblacions de senglars, avaluar els efectes d’aquestes actuacions i la seva efectivitat. El seguiment és clau per a un enfocament de gestió adaptativa.

2. Avaluar si, fins i tot en presència de predadors, el control letal -a través de la caça recreativa, professionals o altres mètodes- pot permetre assolir els objectius de densitat de població que s’estableixin.

3.  Desenvolupar i assajar altres enfocaments i mètodes complementaris per al control de la població que permetin assolir els objectius de densitat. Es necessita urgentment més investigació sobre aquest tema.

4.   Donar suport i finançar la recerca aplicada dirigida a avaluar i validar l’impacte dels diferents mètodes de control en les densitats de població.

5.  Prohibir l’alimentació suplementària de senglars. L’atracció de senglars amb aliments s’ha de restringir a les activitats de recerca i per al control de població i de malalties, i a més, cal que estigui estrictament regulada.

6.  Aplicar mesures per reduir l’accés a fonts d’aliments artificials com menjar per a mascotes o deixalles, especialment en àrees urbanitzades.

7.  Invertir en mesures preventives per a la protecció dels cultius, amb el doble benefici de reduir els danys, així com la fertilitat dels senglars.

8.  Establir mesures per reduir el risc de col·lisions entre vehicles i senglars i promoure la recerca sobre tècniques innovadores i eficaces per prevenir-los.

9.  Prevenir que els porcs domèstics escapin o siguin alliberats en hàbitats naturals per evitar impactes sobre la biodiversitat i el risc d’hibridació amb senglars.

10. Millorar el coneixement dels suids salvatges arreu del món per aconseguir un enfocament més integrat de vigilància i gestió de malalties.

11. Atès que els suids salvatges a l’Àfrica són les úniques espècies resistents a la PPA i un reservori potencial d’aquesta malaltia, cal promoure la investigació sobre la seva ecologia i sobre els mecanismes de resistència.

12. Promoure enfocaments per augmentar la consciència pública sobre el senglar i els seus impactes, i la gestió col·laborativa amb implicació dels diferents agents implicats.

Cal implementar amb urgència estratègies de gestió i plans d’acció basats en l’evidència i el coneixement científic, desenvolupats en col·laboració amb les parts interessades i tenint en compte l’acceptació pública. Les inversions en seguiment i recerca, així com el desenvolupament de noves tècniques són ara més necessàries que mai.

13è Simposi Internacional sobre el porc senglar i altres suids, IWBS 2022

https://wildboarsymposium.com/final_declaration/


​​​​​​​
​​​​​​​

Informació addicional

Publicador de continguts

T'interessa

X

ENLLAÇOS