Els científics aposten per la gestió de la muntanya per a lluitar contra el canvi climàtic - Conselleria de Medio Ambiente, Infraestructuras y Territorio
ACTUALIZACIÓN SERVICIOS DE TRANSPORTE PÚBLICO OPERATIVOS EN EL ÁREA METROPOLITANA DE VALÉNCIA
Polsa sobre el bàner per a ampliar la imatge o Descàrrega en pdf
Nacen en el centro de recuperación de fauna de El Saler los primeros escribanos palustres iberorientales criados en cautividad en España
- El nacimiento de siete ejemplares representa un hito en la conservación de esta especie en peligro de extinción
- Se trata de un proyecto conjunto de la Comunitat Valenciana, Cataluña, Castilla-La Mancha e Islas Baleares y coordinado por el Ministerio

TRAM d'Alacant facilitó la movilidad de 1,6 millones de usuarios en mayo
- La L2 fue la más utilizada, con 685.096 movimientos, seguida de la L1, con 336.171, y la L3, con 262.380 desplazamientos
- Luceros fue la estación con más tráfico, con 279.497 viajes, seguida de Mercado, con 179.133, y de Sant Vicent del Raspeig, con 117.800 tráficos

Metrovalencia facilitó en mayo ocho millones de desplazamientos
- Los movimientos en el metro, todavía parciales a causa de los daños sufridos por la riada, se elevaron a 6,6 millones, los del tranvía a 1,4 millones y los de autobús a 143.330
- La Línea 3 fue la más utilizada con 1.633.715 viajeros, y Xàtiva la estación con mayor tráfico, con 543.094 traslados

Ves enrere Els científics aposten per la gestió de la muntanya per a lluitar contra el canvi climàtic
Els científics aposten per la gestió de la muntanya per a lluitar contra el canvi climàtic
El passat 29 de novembre va tenir lloc la Jornada Gestión forestal i d'espais naturals protegits davant el canvi climàtic organitzada pel Servei d'Ordenació i Gestió Forestal de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb una gran afluència per part de professionals i estudiants del sector forestal.
La jornada, de caràcter tècnic-divulgativa, va abordar aspectes nous relacionats amb la gestió forestal orientada al canvi climàtic.
Investigadors de la Universitat Politècnica de València van exposar els resultats de les seues recerques finançades amb diferents fons europeus (FEADER, LIFE, etc.) i la seua possible aplicació pràctica per al gestor forestal.
Un dels nous conceptes que es van desenvolupar va ser la selvicultura de l'aigua o hídrica, entesa com aquella que maximitza els fluxos d'infiltració i percolació de les precipitacions afavorint la recarrega d'aqüífers i la tributació d'aigua a les conques (lleres, embassaments, llacs, etc.). En el camp de la gestió forestal sostenible es proposa incloure com a factor determinant l'aigua, considerant la repercussió que els tractaments selvícolas planificats van a tenir en el cicle hidrològic.
Un altre concepte desenvolupat va ser el de gestió forestal adaptativa (enfront del canvi climàtic), és a dir, dur a terme una gestió forestal orientada a incrementar la resistència i resiliència dels ecosistemes forestals, augmentant en general, l'heterogeneïtat i complexitat dels mateixos.
També es van exposar resultats pràctics de tractaments selvícolas experimentals en altres províncies com Saragossa sobre masses de Pinus halepensis sota nous objectius de gestió.
La jornada va concloure amb un breu torn de preguntes als ponents i va ser clausurada per la Consellera destacant la importància estratègica que suposa el Canvi Climàtic i la gestió forestal en la política mediambiental.
Descarrega les ponències:
- Estrategia Valenciana del Cambio Climático – Beatriz Fatas Juberias (Archivo PDF 3,5MB)
- Agua, adaptación al cambio climático y gestión forestal: resumen de diez años de experiencias sobre los efectos de la selvicultura eco-hidrológica en bosques semiáridos - Antonio Dámaso del Campo García (Archivo PDF 6,7MB)
- Efectos eco-hidrológicos del manejo forestal de las masas de regeneración post-incendio de pino carrasco en la Sierra Calderona en términos de producción de agua, biomasa y riesgo y propagación de incendios. LIFE: ResilientForests - María González Sanchís (Archivo PDF 2,3MB)
- Efecto de tratamientos selvícolas sobre algunos componentes del ciclo del carbono y del nitrógeno en el suelo - Antonio Luis Lidón Cerezuela (No disponible)
- Análisis integral a largo plazo de la gestión forestal de base eco-hidrológica. Acoplamiento de datos de campo, modelos matemáticos de simulación y redes bayesianas - Alberto García Prats (Archivo PDF 6,6MB)
- Resultados de 20 años de seguimiento de varios tipos de clara en repoblación de pino carrasco en Tarazona (Zaragoza) - Álvaro Hernández Jiménez (Archivo PDF 23,9MB)
- Manual 13, EUROPARC-España, las áreas protegidas en el contexto del cambio global. Incorporación de la adaptación al cambio climático en la planificación - José A. Atauri (Archivo PDF 6,3MB)
Informació addicional