novetats

LIFE TECMINE

Ves enrere Publicada una notícia de la Comissió Europea sobre el premi al projecte LIFE TECMINE

Publicada una notícia de la Comissió Europea sobre el premi al projecte LIFE TECMINE

La Comissió Europea ha publicat una notícia sobre el projecte LIFE TECMINE i el Premi Ciutadà LIFE 2023 que, una representació de socis, va recollir en la cerimònia de lliurament el 6 de juny a Brussel·les.

La notícia ressalta que els Premis LIFE són un homenatge als projectes més innovadors i impactants del Programa LIFE.

Continua explicant que l'edició del 2023 es va celebrar en el marc de la Setmana Verda Europea. Els projectes nominats van ser seleccionats entre 150 projectes LIFE recentment finalitzats en tota la UE en suport al Pacte Verd Europeu.

Abans de la cerimònia de lliurament de premis de les tres categories; Protecció de la Naturalesa, Medi Ambient i Acció pel Clima, els ciutadans van poder votar pel seu projecte LIFE favorit d'entre els 9 seleccionats d'aquest any 2023. D'entre els més de 10.000 vots rebuts, 3.091 vots van anar a parar al projecte LIFE TECMINE, que va aconseguir el Premi Ciutadà LIFE 2023.

La Directora en funcions de CINEA, Paloma Abad, va ser l'encarregada de presentar i entregar el Premi Ciutadà LIFE. Entre altres aspectes, va destacar la importància dels projectes LIFE, que connecten a la Unió Europea amb els ciutadans, així com va recalcar que, sense el suport de tots aquells que al llarg dels anys han contribuït a l'èxit del programa, el programa LIFE no seria la història d'èxit que és hui.


 

Representació de LIFE TECMINE en el moment de recollir el Premi Ciutadà LIFE 23

Finalment, l'article ressalta la importància de la restauració ambiental en les explotacions mineres i la falta d'eficàcia aconseguida amb les tècniques tradicionals de restauració. No obstant això, destaca que el projecte LIFE TECMINE aconsegueix demostrar l'eficàcia en la restauració duta a terme en una superfície de 13 ha d'una mina localitzada en una zona forestal mediterrània.

La innovació de les tècniques de restauració geomorfològica empleades en el projecte LIFE TECMINE i aplicades en zones forestals mediterrànies afectades per la mineria, s'han convertit en referència internacional. De fet, s'estan realitzant rèpliques en altres tres mines, la qual cosa constitueix un augment del 148% de la superfície inicial del projecte.

LIFE TECMINE ha suposat l'impuls d'una actualització del Pla General d'Ordenació Minera de la Comunitat Valenciana (Espanya) i, basant-se en els resultats del projecte, s'està elaborant una proposta de Llei de Mineria Sostenible. A més, s'han elaborat directrius tècniques sobre restauració de mines per a les administracions públiques i empreses mineres. El projecte va crear la primera xarxa nacional per a la restauració de mines i pedreres amb 60 entitats implicades.

En aquest sentit, la Generalitat Valenciana ha destinat 2,5 milions d'euros dels Fons Next Generation de la UE a replicar el projecte en les mines de la zona. I s'estan realitzant diverses rèpliques, tant a escala nacional com internacional.

La col·laboració entre autoritats públiques, sector privat i institucions d'investigació ha enriquit enormement el treball realitzat per totes les parts, així com el projecte LIFE TECMINE.


 

Il·lustració del projecte LIFE TECMINE 

 

Informació addicional

Publicador de continguts

T'interessa

X

ENLLAÇOS