Organismes

novetats

Ves enrere Ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l'adquisició de bicicletes i patinets

Ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l'adquisició de bicicletes i patinets

  • Les ajudes, dirigides a persones residents en la Comunitat València, podran ser sol·licitades a partir del 15 de juny a través de comerços i tendes especialitzades adherides a la campanya

  • Es crea l'Oficina Valenciana de la Bicicleta

     

Dins del Pla de Foment d'Ús de la Bicicleta, la Generalitat ha anunciat la concessió d'ajudes directes de fins a 250 euros, a partir del 15 de juny, per a la compra de bicicletes i patinets amb la finalitat de potenciar l'ús de vehicles individuals sostenibles, i al seu torn, reanimar el consum i fomentar l'activitat del xicotet comerç.

 

Aquesta mesura se suma a una sèrie d'accions la fi de les quals és afermar un model de mobilitat sostenible com a eix estratègic per al nou període que s'obri a conseqüència de la pandèmia de COVID-19.

 

Una de les qüestions bàsiques que ens ha portat la pandèmia és el plantejament de grans dificultats en la mobilitat, per tant, a més de donar suport al transport públic, s'ha d'avançar en un model de ciutat més ecològic i sostenible i que al mateix temps beneficie a les persones.

 

En aquest sentit, al costat de la proposta per a la posada en marxa d'un pla de renovació del parc automobilístic realitzada per la Generalitat al Govern d'Espanya, se suma, un element fonamental per a la mobilitat ciutadana com les bicicletes i patinets.

 

El foment de mitjans de transport individuals i sostenibles facilita el compliment del distanciament social, garanteix les demandes de mobilitat en un sistema inclusiu que no deixe arrere a cap col·lectiu i que preserve la qualitat de l'aire de les nostres ciutats, sense abandonar la lluita contra el canvi climàtic".

 

Ajudes de fins a 250 euros

 

Aquesta nova línia d'ajudes directes, que compta amb una inversió de 500.000 euros, subvencionarà l'adquisició de bicicletes convencionals de caràcter d'urbà, bicicletes elèctriques, vehicles de mobilitat personal elèctrics (patinets) i kits d'electrificació de bicicletes, en tots aquells establiments i botigues amb seu en la Comunitat que s'adherisquen al pla.

 

En aquest sentit, les ajudes previstes són de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elèctriques (l'import de les quals no podrà sobrepassar els 1400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu màxim de les quals serà de 500 euros) i igualment 75 euros per a patinets elèctrics (el cost dels quals no podrà ser superior a 450 euros). Les ajudes també es poden aplicar a la instal·lació de kits d'electrificació, amb un import de fins a 200 euros (el preu màxim del kit està fixat en 600 euros) o a la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport infantil i en aquest cas les ajudes seran de 150 euros (en aquest cas el preu de la bicicleta familiar no podrà ser superior a 700 euros).

 

La tramitació d'aquestes ajudes serà un de les comeses que amb caràcter immediat emprendrà la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta que es crearà en breu

 

Les persones interessades a accedir a aquestes ajudes per a la compra de vehicles individuals sostenibles, que hauran de complir amb el requisit únic de ser residents en la Comunitat, podran consultar el llistat de comerços adherits a la campanya en una pàgina web habilitada per a tal fi per la Conselleria de Mobilitat.

 

Una vegada seleccionat l'establiment, i seleccionat el vehicle de compra, la persona sol·licitant haurà d'emplenar en el local la documentació necessària. Posteriorment, una vegada acreditada i aprovada aquesta sol·licitud, podrà beneficiar-se de l'ajuda en el moment de la compra, ja que l'import de la subvenció serà descomptat directament del preu de venda.

 

Condicionament d'itineraris ciclistes en àrees metropolitanes

 

També dins del paquet de mesures que posarà en marxa la Generalitat, figura el condicionament d'itineraris per a la mobilitat quotidiana en les àrees metropolitanes. L'objectiu se centra en escometre accions àgils de condicionament en línia amb el que es ve denominant urbanisme tàctic, amb la premissa fonamental de garantir els majors nivells de seguretat viària en els nous itineraris".

 

D'aquesta manera, s'està estudiant, de manera conjunta amb els consistoris de l'àrea metropolitana de València, Castelló i Alacant-Elx, la millora de les connexions entre els diferents municipis, amb la finalitat de millorar els itineraris per a la mobilitat ciclista.

 

Creació de l'Oficina de la Bicicleta

 

La creació de l'Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Conselleria, serà l'eina per a centralitzar i potenciar les accions de la Generalitat en aquest àmbit. Naix amb vocació de permanència més enllà d'aquesta crisi, i concentrarà les diferents iniciatives i línies de treball per a promoure la utilització de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, a més de constituir un punt de trobada i d'informació en relació amb aquesta manera sostenible de transport.

 

Així, entre les funcions que desenvoluparà l'oficina destaquen l'elaboració d'estudis en relació amb aquesta manera de transport; el desenvolupament d'aplicacions per a ajudar a les persones que utilitzen aquest mitjà (aplicacions amb rutes i itineraris ciclistes o per a canalitzar queixes i suggeriments); la informació sobre normativa, i novetats sobre les actuacions en aquesta matèria; un registre de bicicletes i VMP; un canal de participació ciutadana en relació amb actuacions per a ciclistes i vianants. També servirà com a eina d'interlocució amb col·lectius i altres administracions; per a desenvolupar campanyes de sensibilització; per a impulsar una educació viària que integre aquestes formes de desplaçament, i per a millorar la coordinació d'aquesta manera amb el sistema de transport públic (condicions d'ús en serveis de transport públic, en aparcaments dissuasius, etc).

 

L'Oficina de la Bicicleta comptarà amb un òrgan de participació permanent que serà el Consell Valencià de la Bicicleta, en el qual s'integraran els agents socials relacionats amb aquestes maneres de desplaçament. El Consell de la Bicicleta s'integrarà en el Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana.