Notícies

Ves enrere Chera s’involucra en la conservació del teix amb el projecte europeu LIFE Teixeres

Chera s’involucra en la conservació del teix amb el projecte europeu LIFE Teixeres

L’equip de LIFE Teixeres va dur a terme la primera de les jornades participatives locals el passat divendres 23 de juny a Chera, sobre la conservació i restauració de boscos de teix a la zona del Parc Natural de Chera i Sot de Chera. A la jornada, que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Chera, van acudir una vintena de persones de diferents àmbits interessades en conéixer el projecte i aportar les seues idees per a enriquir-lo.

LIFE Teixeres representarà la major intervenció feta fins ara en la millora de l'hàbitat del teix (Taxus baccata) en territori valencià: durà a terme treballs en 55 punts de 10 espais de la Xarxa Natura 2000, que ocupen un conjunt de 230 hectàrees de superfície. L’objectiu principal és millorar l'estat de conservació i la capacitat de resiliència dels boscos mediterranis de teix davant els efectes adversos del canvi climàtic i, per tal d’assolir-lo, el projecte vol involucrar a les comunitats locals. Està prevista la realització de sis jornades més en la resta de zones en les quals el projecte té previstes actuacions. 

La jornada va començar amb l’exposició de Vicente Serena, president de la Plataforma per a l’Estudi i la Conservació de la Serra de Chiva, qui va exposar les actuacions per a la preservació de l’entorn natural que han estat impulsant a la zona als últims anys. A continuació, Daniel Arizpe, tècnic del projecte LIFE Teixeres, va detallar la missió i els objectius del projecte, a més de les actuacions definides per a assolir-los. 

Després de les presentacions, les persones assistents van aportar i intercanviar coneixements i idees en diferents dinàmiques participatives. A la primera part van definir quines són les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del projecte. A continuació, van ubicar els teixos que coneixien al terme municipal i, per últim, van proposar iniciatives per a implicar i conscienciar a la ciutadania en la rellevància de l’hàbitat del teix. 

L'hàbitat del teix en l'àmbit mediterrani (amb el codi Natura 2000 9580*) es considera prioritari per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. Aquest hàbitat, però, s'enfronta a diverses amenaces en terres valencianes, com ara la fragmentació, dispersió i superfície reduïda, el baix reclutament de nous individus, la brostejada d'herbívors domèstics i silvestres, el canvi climàtic i els incendis.

Twitter