Notícies

Ves enrere El CIEF conserva per primera vegada ous de Triops cancriformis amb la metodologia de les llavors silvestres

El CIEF conserva per primera vegada ous de Triops cancriformis amb la metodologia de les llavors silvestres

L'equip de conservació de flora silvestre del CIEF ha participat en un projecte experimental de conservació d'ous de diverses poblacions del crustaci Triops cancriformis (tortugueta), per primera vegada en condicions controlades. Aquest projecte ha estat coordinat pel Centre de Conservació d'Espècies d'Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana. Per la conservació dels ous s'ha utilitzat la mateixa metodologia que per conservar les llavors silvestres, adaptant els protocols de caracterització i conservació a les seues necessitats. Els ous de tortugueta, una espècie molt escassa que habita zones humides temporals i es pot considerar un veritable fòssil vivent, han estat sotmesos a un tractament de deshidratació previ després d'estudiar-ne la viabilitat i la puresa. Els lots d'ous es conservaran a llarg termini en cambres frigorífiques a una temperatura de 4º C i entre el 3% i el 7% d'humitat relativa.

Després d'un mesos es faran test de viabilitat dels ous, per tal de mesurar l'efectivitat d'aquesta metodologia. El projecte es va posar en marxa en comprovar, al Centre de Conservació d'Espècies d'Aigua Dolça, que passat un temps la viabilitat dels ous de Triops cancriformis es reduïa massa. La metodologia aplicada emula, en certa manera, les condicions naturals en què es conserven els ous de tortugueta. En el medi natural, per sobreviure als temps de sequera, els ous romanen dins el fang i no es desclouen fins que arriben les pluges. En aquest procés són determinants les condicions de salinitat, llum i dessecació.

El Triops cancriformis és una espècie d'aigua dolça de fins a 7 cm, present en ambients aquàtics temporals, secs una part de l'any. Pertany el grup dels notostracis, el més primitiu, originat fa uns 300 milions d'anys. Es considera un fòssil vivent, que ja es trobava present als estanys en convivència amb els dinosaures. El nom del gènere significa que té tres ulls (tri:tres, ops:ull) i el de l'espècie que té forma de carranc (cancri: carranc, formis: forma).

Les llacunes temporals mediterrànies contenen una rica biodiversitat, però són un hàbitat en retrocés per la degradació i el procés d'urbanització. Si bé el Triops cancriformis no té una figura de protecció específica, sí que la tenen algunes de les àrees que habita, com ara la zona humida catalogada de la llacuna de San Benito, a Aiora, la reserva de fauna del Rebalsador-Prao, a Alcubles, o la ZEC Lavajos de Sinarcas.

Twitter