Notícies

Ves enrere El CIEF i el CIDE presenten la Xarxa Bioclima per al seguiment de l'impacte del canvi climàtic en la biodiversitat

El CIEF i el CIDE presenten la Xarxa Bioclima per al seguiment de l'impacte del canvi climàtic en la biodiversitat

Estudiar la resposta de la biodiversitat enfront del canvi climàtic en diversos ecosistemes terrestres típics del territori valencià. Eixe és l'objectiu principal de la Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat, Xarxa Bioclima, liderada pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) i cofinançat per la Fundació Biodiversitat, Generalitat Valenciana i el CSIC. A més, compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a través del Centre per a la Investigació i l'Experimentació Forestal (CIEF) i els Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana.

Durant la Jornada Presentació Xarxa Bioclima i App de ciència ciutadana: Coneixement públic al servici de la protecció del medi ambient, que ha tingut lloc hui en la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana, s'ha informat i fet partícips als assistents dels avanços d'esta xarxa de seguiment.

Importància del seguiment

En l'actual context climàtic és fonamental disposar de dades sobre l'evolució de la biodiversitat per a poder previndre i fer front als reptes que se'ns plantegen. La Xarxa Bioclima cobrix esta necessitat amb mostrejos periòdics sobre el canvi de composició d'espècies en diferents hàbitats típics valencians i sobre com canvia el ritme de les plantes, la vegetació i la fenologia, entre altres.

Per a això, des de l'any 2020 el projecte compta amb una xarxa de parcel·les d'observació permanent (punts de mostreig amb coordenades geogràfiques fixes) situades als Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. La Xarxa facilita dades de gran importància per a aconseguir, entre altres, els objectius de l'Estratègia de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana 2030 i del Pla estratègic estatal del patrimoni natural i de la biodiversitat a 2030. Així mateix, la informació del seguiment està emmagatzemada i accessible en obert en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Generalitat Valenciana.

A més, el projecte ha posat en marxa l'App Bioclima per a la presa de dades de la fenologia (període floració, perduda fulles, etc.) que s'emmagatzemen i estan accessibles en obert en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, perquè científics i persones interessades (ciència ciutadana) puguen contribuir i observar els canvis registrats per la Xarxa Bioclima.

Transferència de coneixement a les polítiques públiques

La Jornada s'ha configurat com un punt de trobada i connexió d'investigadors, tècnics i gestors de l'administració pública amb responsabilitat en matèria de protecció del medi ambient, on s'han compartit els avanços de la Xarxa Bioclima i la seua aplicabilitat a les polítiques públiques, a través del foment del diàleg entre ciència, gestió pública i societat.

En definitiva, la idea final ha sigut bastir ponts i crear sinergies, entre la generació de coneixement i la presa de decisió, vinculant a les persones amb el seu entorn com a motor de sostenibilitat.

Sobre el CIDE

El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) és un centre públic mixt d'investigació científica, de titularitat compartida entre l'Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA).

El CIDE treballa des del seu origen per a aportar coneixement fonamentat basat en l'evidència científica, i per a comunicar a la societat la transcendència de les qüestions ambientals, i en particular, sobre el risc i impacte potencial de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes i l'ésser humà i contribuir, d'esta manera, a la protecció del nostre entorn. En este sentit, és un dels centres pioners a Europa en l'estudi de la desertificació i un dels escassos instituts dedicats a este tema, amb una base sòlida i dilatada experiència en l'estudi dels processos de degradació del sòl, aigua i dels ecosistemes, principalment mediterranis.

Twitter