Notícies

Ves enrere El Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 complix el pla de recuperació de l’Estepa de la Cartagena, l'espècie més amenaçada de l'any

El Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 complix el pla de recuperació de l’Estepa de la Cartagena, l'espècie més amenaçada de l'any

El Pla de Recuperació de l’Estepa de Cartagena ha aconseguit els seus objectius perquè deixe de ser una espècie en perill d'extinció. La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori va celebrar el passat 14 de juny una Trobada a La Pobla de Vallbona en agraïment a tots els col·lectius que han contribuït a la consecució del pla per a Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, triada com la Planta més Amenaçada de l'any en el territori espanyol durant 2024.

La cita es va configurar com un lloc de trobada entre tècnics, investigadors, i gestors de l'Administració Pública amb responsabilitat en la recuperació d'esta espècie, i sobretot col·laboradors en el desenvolupament del Pla de recuperació de l'espècie a la Comunitat Valenciana. La trobada es va celebrar a la Casa Bernal de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona, col·laborador d'esta jornada i amfitrió de l'esdeveniment.

L'objectiu marcat en el Pla de recuperació s'ha aconseguit. El nombre total de plantes és de 1.374, repartides en 19 poblacions i des de l'any 2018 es ve superant el nombre de plantes i poblacions indicades en l'art. 3 del pla de recuperació, un més de l'indicat en esta normativa.

La recuperació de l’Estepa de Cartagena està sent possible gràcies a la col·laboració en conservació entre diferents col·lectius i institucions (Servici Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, Parcs Naturals de la Serra Calderona i del Túria, Agents Mediambientals, Ajuntaments de La Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria, Bétera, Serra, Centres d'Educació, Base Militar Jaume I de Bétera, etc.).

I Trobada l’Estepa de Cartagena: situació i reptes de futur

L'objectiu de la iniciativa ha sigut doble, d'una banda, exposar els principals avanços i actuacions realitzades fins a la data i els reptes de futur. I per un altre, agrair als principals col·laboradors que han permés salvar esta espècie de l'extinció.

En la trobada van intervindre diferents experts com Manuel Benito Crespo, Catedràtic de la Universitat d'Alacant, que va compartir com va ser la troballa de l'únic exemplar a la Pobla de Vallbona (València) i els primers treballs.

També, el tècnic de conservació de Flora de VAERSA de l'equip Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Conselleria, Pablo Ferrer Gallego va detallar quin ha sigut la xarxa de col·laboracions que ha permés aconseguir el Pla de Recuperació de l’Estepa de Cartagena en la Comunitat Valenciana.

En la trobada també va participar la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb la presència de la tècnica Marta Viu, que va abordar la perspectiva nacional de l'Estratègia per a la conservació d'esta espècie en situació crítica.

I per a tancar les intervencions, una clau important en els plans de recuperació, a més de la col·laboració de la societat civil, és la labor de sensibilització. Les dos educadores ambientals de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona, Irene Lizarán i Jéssica Antón van explicar els treballs de col·laboració que han dut a terme des de l'àmbit local.

Agraïment a col·laboradors

La trobada va voler servir també per a reconéixer el paper destacat que ha tingut la xarxa de col·laboradors en el pla de recuperació de lÈstepa de Cartagena i per a això es van concedir diferents guardons a:

> Ajuntament de la Pobla de Vallbona

> Base Militar de Bétera Jaume I de Bétera

> Ajuntament de Riba-roja de Túria

> Parc Natural del Túria

> Parc Natural de la Serra Calderona

> Ajuntament de Serra

Twitter