Notícies

Ves enrere Identificació d'un nou rodal de bosc madur a Penyagolosa

Identificació d'un nou rodal de bosc madur a Penyagolosa

L'equip de boscos madurs del CIEF ha completat la identificació d'un nou rodal de bosc madur al barranc de la Pegunta, dins el Parc Natural de Penyagolosa. Una vegada superada la fase de prospecció aquest rodal, per les característiques de maduresa que presenta, va passar a la fase d'identificació per tal d'incorporar-lo a la Xarxa de Rodals de Referència d'àmbit estatal.

Els treballs d'identificació consisteixen en la presa de dades dels diferents segments que formen part d'un rodal madur. Es mesuren, s'observen i es registren aspectes que defineixen la maduresa d'un bosc, en relació a la seua naturalitat, la petjada humana i altres aspectes. Tots els indicadors que manifesten el nivell de maduresa d'un rodal es poden consultar en les fitxes dels deu rodals madurs valencians que ja han estat identificats, en col·laboració amb agents mediambientals i personal dels Parcs Naturals.

Per la seua escassedat, per la complexitat i per la biodiversitat que alberguen, la identificació i conservació dels darrers fragments de bosc madur té un enorme interès, tant en l'àmbit científic com en les polítiques de conservació. L'Estratègia de la UE sobre Biodiversitat 2030 considera fonamental definir, cartografia, seguir i protegir rigorosament tots els boscos primaris i madurs que resten en territori europeu, als quals considera els ecosistemes forestals més rics; eliminen carboni de l'atmosfera i, alhora, l'emmagatzemen ens grans reserves.

Twitter