Notícies

Ves enrere L’alumnat dels cicles de gestió forestal de l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena participa en la plantació de teixos de LIFE Teixeres

L’alumnat dels cicles de gestió forestal de l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena participa en la plantació de teixos de LIFE Teixeres

L’alumnat de l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena va participar el passat dijous 29 de febrer a una plantació de teixos (Taxus baccata) en el marc de les actuacions per a la participació ciutadana del projecte europeu LIFE Teixeres.

La jornada es va dividir en dues parts, una d’elles més teòrica, amb una presentació detallada de les actuacions i objectius del projecte, i una pràctica, que va consistir a plantar teixos per a crear un hort clonal.

Des del Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF) s'ha dut a terme la recol·lecció de llavors autòctones, la seua conservació i la producció de planta, ja que, per a garantir que prosperen, els teixos s’estan desenvolupant abans de plantar-se a les zones d’actuació.

La plantació es troba al Camp de Pràctiques i Experiències Forestals El Almendro, ubicat al Rebollar (Requena). Aquest camp de 35 hectàrees, propietat de la Diputació de València, és l’eix vertebrador de les pràctiques que duu a terme l’alumnat del Cicle de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural i del Cicle de Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural.

 El millor moment per a realitzar una plantació d'aquest tipus en el clima mediterrani és entre la tardor i l’hivern, perquè les condicions pluviomètriques són més apropiades i, a més, les plantes es troben en parada vegetativa.

Els horts clonals, com el que s’ha creat amb aquesta actuació, són útils per a la conservació d’espècies de plantes, ja que es converteixen en un reservori genètic que permet preservar la singularitat de les poblacions autòctones. També permeten l’obtenció de llavor per a reforçar les poblacions actuals o per a crear nous nuclis, a la vegada que es converteixen en punts de dispersió natural per als hàbitats pròxims.

LIFE Teixeres és un projecte de conservació de natura que rep finançament del programa LIFE de la Unió Europea i es desenvolupa a la Comunitat Valenciana sota la coordinació de la Generalitat Valenciana, VAERSA i el CIEF com a coordinador tècnic. 

Amb el títol “Conservació i restauració de boscos relictes de Taxus baccata”, el projecte té com a objectiu principal millorar l'estat de conservació i la capacitat de resiliència dels boscos mediterranis de teix en l'àmbit valencià,. Es tracta de la intervenció més important realitzada fins ara en la millora de l'hàbitat del teix en territori valencià.

A més de les actuacions dirigides a la restauració de l’hàbitat 9580* "Boscos mediterranis de Taxus baccata”, prioritari a la Xarxa Natura 2000, el projecte inclou actuacions per a la sensibilització i la participació ciutadana, entre les quals s’han dut a terme diverses plantacions.

Twitter