Notícies

Ves enrere L'Arbre del Mes, projecció de la importància de protegir els arbres

L'Arbre del Mes, projecció de la importància de protegir els arbres

La Comunitat Valenciana és l'autonomia amb més exemplars d'arbres protegits, prop de 2 500, recollits en el Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la CV. Durant 2023, des de l'àrea d'Arbres Monumentals i Singulars del CIEF s'ha volgut contribuir a donar projecció i visibilitat a eixos agents de la naturalesa, els arbres, a través de la campanya l'Arbre del Mes.

L'objectiu és, d'una banda, posar en valor la riquesa del patrimoni arbori del nostre territori, però també sensibilitzar a la població en el respecte i la consciència cap a estos arbres, que o bé per les seues dimensions o per la seua longevitat i circumstàncies suposen una joia per al nostre entorn.

La campanya, composta per diferents publicacions en els perfils de xarxes socials del CIEF (Facebook, Twitter i Instagram), selecciona cada mes un exemplar rellevant i compartix les seues característiques, ubicació, qüestions destacades, així com les actuacions de conservació que haja dut a terme l'equip de Patrimoni Arbori del CIEF.

Com a resultat, enguany s'han destacat 11 arbres, així com la presentació de l'Actualització del Catàleg, realitzada el mes de març passat. Els arbres de la campanya 2023 han sigut els següents (per ordre d'aparició):

•             Gata de Gorgos (Alacant). Eucaliptus de Granota (Eucalyptus camaldulensis)

•             Ontinyent (València). Carrasca de Sant Pere (Quercus ilex) Bejís (Castelló). Noguera del Pradillo (Juglans règia)

•             Puebla de San Miguel (València). Sabina Caragols de punxes VIII (Juniperus thurifera)

•             Benidorm (Alacant). Palmera apartaments Archanda (Phoenix dactylifera)

•             Segorbe (Castelló). Olivera la Morruda (Olea europaea)

•             Alfafar (València). Lledoner de L’Oh Gran Do (Celtis australis)

•             Altea (Alacant). Pi del Senyoret (Pinus pinea)

•             Ares del Maestrat (Castelló). Roure de la Roca (Quercus faginea)

•             Alpuente (València). Travina la Juana (Juniperus thurifera)

•             Alcoi (Alacant). Pi de Baradello (Pi halepensis)

Catàleg d'Arbres Monumentals de la Comunitat Valenciana

El Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la CV és el document en el qual figuren inscrits tots els arbres i arbredes protegits. Es tracta d'un instrument dinàmic i la informació que conté es revisa i amplia periòdicament. El Catàleg suposa una figura imprescindible de protecció i conservació de tots estos exemplars, que a pesar la seua aparença de fortalesa, compten amb greus amenaçades per a la seua supervivència. El mes de març passat es va presentar una nova actualització del Catàleg, amb un augment del 13% d'exemplars, fins a un total de 2.439 arbres protegits en l'actualitat, gràcies a l'amplitud de la normativa vigent.

L'equip d'Arbres Monumentals i Singulars del CIEF, de VAERSA, treballa en la protecció i conservació d'exemplars i conjunts arboris extraordinaris, notables o d'interés local, en l'àmbit de tota la CV, en coordinació directa amb els equips encarregats de la gestió del Patrimoni Arbori de cada província. A més de les tasques directament relacionades amb la protecció i conservació d'exemplars, l'equip presta assessorament tècnic i servicis a ajuntaments, particulars i entitats, així com a les diferents seccions de la pròpia administració o altres administracions.

Twitter