Notícies

Ves enrere LIFE Teixeres reuneix veus expertes en genètica per a la conservació de recursos naturals

LIFE Teixeres reuneix veus expertes en genètica per a la conservació de recursos naturals

  • El comité d'experts del projecte va comptar amb la participació de persones investigadores i professionals del món de la conservació.
  • Al seminari Reptes per a la conservació del teix, veus expertes i assistents van compartir experiències.

El projecte LIFE Teixeres, la major intervenció realitzada fins a la data per a la conservació del teix (Taxus baccata) al territori valencià, va assolir una nova fita amb l'organització d’unes jornades en què es reuniren persones expertes en la genètica per a la conservació de recursos naturals.

Aquestes jornades es van celebrar els dies 12 i 13 de juny, i van consistir en la constitució d’un comité d’experts al Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF), un grup de treball en què es van definir les estratègies per a la conservació genètica dels teixos en el marc del projecte, i la celebració d’un seminari obert a tota la ciutadania en què compartir experiències.

El seminari, amb el títol Reptes per a la conservació del teix, va tindre lloc a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, i va comptar amb la participació de més de 80 persones entre assistents presencials i en línia.

El Director General de Medi Natural i Animal de la Conselleria, Raúl Mérida, i el Director Tècnic del CIEF i del projecte LIFE Teixeres, Emilio Laguna, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada. Daniel Arizpe, Tècnic de LIFE Teixeres, va presentar el projecte.

La resta de participants van compartir les seues experiències en diferents disciplines relacionades amb la conservació. D’una banda, Mª Aránzazu Prada, del Servei d’Ordenació i Gestió Forestal, va exposar el marc normatiu per a la conservació de recursos genètics forestals. Per la seua part, Maria Mayol, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), va aprofundir en la importància de la diversitat genètica en la conservació, particularment en el cas del Taxus baccata. Tot seguit, Lluís Serra, de la Secció Forestal d’Alacant, va repassar les actuacions dutes a terme fins a la data a la Comunitat Valenciana i, per a tancar la jornada, Xavier Garcia, professor forestal de l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja, va compartir la seua experiència en diferents projectes dirigits a la conservació del teix.

El projecte LIFE Teixeres inclou diversos objectius relacionats amb la conservació genètica de l’espècie. Algunes de les principals actuacions per a assolir-los consisteixen en la producció de trenta mil plantes, la creació de dotze horts productors de llavors i la repoblació.

A banda de la conservació genètica, es contemplen altres línies de treball relacionades amb l’estudi i seguiment, la reducció de la competència mitjançant la gestió forestal, l’actualització del coneixement en la matèria o la participació ciutadana i l’educació ambiental.

El projecte europeu LIFE Teixeres (LIFE20 NAT/ES/001128), amb un pressupost total de 2.406.000 euros, dels quals la Unió Europea n'aporta el 75%, suposa una important mobilització de recursos per part de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, amb coordinació tècnica del CIEF i VAERSA com a beneficiari associat.

Twitter