Notícies

Ves enrere Un nou projecte del CIEF afavorirà la renaturalització i increment de la maduresa en àrees de repoblació forestal

Un nou projecte del CIEF afavorirà la renaturalització i increment de la maduresa en àrees de repoblació forestal

El CIEF porta a terme de manera autònoma un projecte pilot per a la renaturalització i increment de la maduresa forestal en àrees de repoblació. Aquesta experiència pilot ha seleccionat parcel·les repoblades amb Pinus halepensis (pi blanc) com a conseqüència de dos grans incendis els anys 1978 i 1985, situades a la Mola de Bicorp. Es tracta d'una àrea de pineda de poc vigor amb creixements mitjans baixos.

Les repoblacions amb pins en àrees mediterrànies seques incrementen la severitat de les condicions climàtiques, en reduir la disponibilitat hídrica per a la resta d'espècies, i provoquen una regressió en les comunitats vegetals i una pèrdua de diversitat biològica.

El projecte inclou accions com l'obertura de clarianes de Pinus halepensis per a augmentar la presència d'altres espècies com el roure valencià, freixe i carrasca, la creació de discontinuïtats d'arbrat, amb la qual cosa es trenca la continuïtat del combustible i es millora la prevenció d'incendis, i l'increment de la presència de fusta morta, tant en el sòl com en estaques dretes. Els impactes previstos en la massa forestal es poden consultar en la pàgina del projecte, així com els mapes de les parcel·les seleccionades i la localització.

La informació obtinguda servirà per aplicar tècniques silvícoles destinades a promoure alguns dels atributs que defineixen la maduresa forestal, amb la qual cosa s'obtindran sistemes forestals amb major diversitat d'espècies i diversitat genètica de les masses. Així mateix, el projecte afavorirà boscos amb més resiliència davant els efectes del canvi climàtic, reduint la competència i l'estrès hídric.

Twitter