Notícies

Ves enrere Voluntaris de la Pobla de Vallbona custodiaran exemplars d'Estepa de Cartagena

Voluntaris de la Pobla de Vallbona custodiaran exemplars d'Estepa de Cartagena

Voluntaris de la Pobla de Vallbona (Camp de Túria) custodiaran exemplars d'Estepa de Cartagena (Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis) fins al moment de la plantació en el medi natural. Es tracta d'una actuació pilot d'educació ambiental que ha posat en marxa l'equip de flora amenaçada del CIEF en col·laboració amb l'Ajuntament, emmarcada en el Pla de Recuperació de l'espècie vegetal no extinta més amenaçada de la península ibèrica.

Durant una jornada al Centre Social de la Pobla de Vallbona es van repartir les plantes entre els voluntaris, que van rebre una formació sobre la manera de tindre'n cura. Igualment van rebre informació sobre les activitats i resultats del Pla de Recuperació, particularment les realitzades al municipi.

Les plantes provenen del viver del CIEF. Són exemplars de quatre mesos, lliurats en contenidors adequats per tal que la planta puga créixer amb normalitat fins el moment de plantació. Amb l'activitat de custòdia es pretén generar un vincle entre la persona cuidadora i la planta. En la tardor de 2021 es farà la plantació, en una jornada amb participació dels voluntaris que hagen tingut les plantes a casa i més col·laboradors. La nova població d'Estepa de Cartagena introduïda en el medi natural serà objecte de seguiment per part dels mateixos voluntaris, que enviaran la informació obtinguda al servei al Servei de Vida Silvestre de la conselleria i a la Xarxa Natura 2000.

La Pobla de Vallbona té una relació molt especial amb l'Estepa de Cartagena, no debades l'únic exemplar silvestre genèticament pur que s'ha conegut fins ara es troba al municipi. L'actuació pilot de custòdia amb voluntariat es preveu obrir més endavant a altres municipis amb els que es treballa en el Pla de Recuperació de l'espècie.

La producció de plantes de Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis té suport financer del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc de l'operació 8.5.3 "Conservació i Desenvolupament de la Xarxa Natura 2000".

Twitter