Notícies

Ves enrere LIFE RedBosques_Clima: avanços en el seguiment ecològic de les parcel·les d'Alacant

LIFE RedBosques_Clima: avanços en el seguiment ecològic de les parcel·les d'Alacant

El CIEF, en el marc del projecte LIFE RedBosques_Clima, està duent a terme en l'actualitat els treballs de seguiment ecològic de les parcel·les d'Alacant seleccionades pel projecte en la Comunitat Valenciana. En concret, fins a la data s'han realitzat prospeccions en un total de 9 parcel·les i 6 parcel·les testimoni situades en Serra Aitana i s'espera completar algunes més abans de l'estiu.

La realització d'este seguiment ha sigut possible gràcies a la col·laboració de nombrosos actors del territori, com els tècnics de la Direcció Territorial Esteve Cuñat, i Eugenia Pérez; el tècnic de Microreserves de VAERSA, Joan Pérez Botella; els agents mediambientals, Cristina Menarques, Ramón Esteve, Andrés Tonda, Francisco Beleña, José Vicente Domenech i José A. Perales, així com la col·laboració del personal en pràctiques del CIEF, Bárbara Montenegro i Olga Navarro.

El seguiment ecològic de les actuacions pilot proposat per RedBosques_Clima busca avaluar de manera quantitativa el risc de sequera de les parcel·les seleccionades. Es basa en indicadors que consideren l'exposició climàtica a la sequera, la idoneïtat climàtica i topogràfica segons la ubicació geogràfica, i la vulnerabilitat dels boscos. Esta última s'avalua mitjançant atributs com la diversitat d'espècies, la distribució d'edats, grandàries dels arbres, i la capacitat de regeneració. Això suggerix que una major diversitat d'espècies, una distribució equilibrada d'edats i una bona capacitat de regeneració poden contribuir a la resiliència dels boscos davant esdeveniments de sequera.

Una vegada finalitzat el seguiment previ d'estes parcel·les i analitzats els resultats dels indicadors, es duran a terme les actuacions dirigides a millorar les característiques o atributs d'estes que els permeten tindre major capacitat de resiliència davant les noves condicions climàtiques. Està previst que els treballs comencen en la tardor de 2024.

Pel que respecta a la resta de parcel·les del projecte en la Comunitat Valenciana, ja han finalitzat les actuacions a la província de Castelló (Barracas) i en l'última part de l'any està previst que comencen també les actuacions a la província de València.

LIFE RedBosques_Clima

LIFE RedBosques_Clima [LIFE20 CCA/ES/001624] està coordinat per la Fundació Interuniversitària Fernando González Bernáldez per als espais naturals [FUNGOBE] i com a associats a la Generalitat Valenciana, Vaersa-CIEF, CREAF, Generalitat de Catalunya i la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, i com a cofinançador, el Govern Basc. El projecte té com a missió principal aportar solucions naturals per a l'adaptació dels boscos al canvi climàtic.