NOVETATS

Ves enrere Avís fitosanitari: processionària i gossos

Avís fitosanitari: processionària i gossos

Al començament de la primavera, les erugues de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) baixen dels arbres "en processó" per a enterrar-se en el sòl i, després d'un temps, crisalidar i convertir-se en papallona, amb la finalitat de reproduir-se i completar, així, el seu cicle biològic.

Què és la processionària del pi?

És un insecte lepidòpter (tipus papallona) propi de les pinedes mediterrànies, sent la seua existència necessària per al manteniment de la biodiversitat, ja que forma part de la dieta de nombrosos animals insectívors.

Quins danys provoca en persones?

Pot causar urticàries i al·lèrgies pel fet que les erugues emeten uns pèls urticants, que, en ser molestades es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas.

Quins danys provoca en animals domèstics?

Pot provocar danys en qualsevol part del cos de la mascota, en entrar en contacte amb els pèls urticants de les erugues.

Resulta perillós que ensumen, i, particularment, masteguen o engulen erugues o pèls urticants. Els teixits afectats s'inflamen i es poden necrosar, la qual cosa pot ser mortal en alguns casos.

Els primers símptomes són: picor intensa, irritació cutània, excitació exagerada, llengua inflamada, vòmits i hipersalivació.

Mira les impressionants fotos d'aquest flyer

Què faig si el meu gos té símptomes?

  • Lava immediatament la zona afectada amb sèrum o aigua bicarbonatada, sense fregar. En fer-ho, protegeix-te convenientment per a evitar danys en el teu cos.
  • No li faces vomitar.
  • En qualsevol cas, acudeix al centre veterinari al més prompte possible.

Recomanacions per a evitar el contacte amb la processionària del pi:

  • Evita passejar per les pinedes entre finals d'hivern i principis de primavera.
  • En les proximitats de zones afectades porta al teu gos lligat i amb morrió, i roman atent per a evitar les erugues.
  • En qualsevol cas, no faces passejos nocturns per aquestes zones.
  • Avisa a les autoritats locals sobre l'existència de les erugues en zones públiques.
  • Alerta a veïns i posa avisos en xarxes socials.
  • Si al teu jardí hi ha pins amb bolsons, poda els ramillos i elimina-les al més prompte possible. En manipular els bolsones, cobreix el teu cos; utilitza mànega llarga, pantalons llargs, ulleres protectores, màscara, guants, etc.

La processionària és pròpia de les nostres pinedes i és aliment d'animals insectívors. No cal erradicar-la, només controlar-la.