NOVETATS

Ves enrere NOTES DE FAUNA – Fresa de la Truita comuna (Salmo trutta fario)

NOTES DE FAUNA – Fresa de la Truita comuna (Salmo trutta fario)

La truita comuna viu en aigües ràpides i fredes, sent un excel·lent indicador de qualitat d'estes. La seua distribució actual en la Comunitat es limita als trams alts dels rius Villahermosa, Mijares, Palancia, Ebrón, Vallanca, Túria i Cabriel, amb unes poblacions autosostingudes i en condicions límit per al seu desenvolupament, sent esta una espècie molt sensible a qualsevol canvi produït al seu hàbitat.

En la Comunitat, la reproducció té lloc entre novembre i desembre, en les capçaleres dels rius, on les aigües solen estar més oxigenades i ser més fresques, al que contribueix l'ombra generada pels boscos de galeria que eviten la insolació excessiva.

Este és l'hàbitat on la truita troba les condicions òptimes per al seu cicle reproductiu i on les femelles trien el lloc per a la fresa. Estes excaven els seus nius en el substrat del llit depositant els ous en les taules; zones amb baixa pendent, no molt profundes, amb una velocitat de l'aigua mitjana o baixa i amb un substrat compost per graves, gravetes i arenes. Els ous romandran soterrats uns quants mesos, eclosionant la primavera següent i aconseguint la maduresa sexual a partir del segon o tercer any de vida.

Evitem en la mesura que es puga les molèsties a esta espècie en estos moments, no recorrent els llits dels rius en estes zones, no alterant els fons ni els marges, ni realitzant cap abocament que puga alterar les característiques fisicoquímiques de l'aigua.

 

Estes notes de fauna relacionades amb Caça i Pesca Continental, es reben per correu electrònic, a l'estar subscrit a la llista de distribució. Si no està subscrit i desitja rebre-les, només cal subscriure's a la llista de distribució mencionada, per mitjà de l'accés directe de la pàgina WEB d'inici del Servici de Caça i Pesca Continental.