notícies

Medi Natural

Ves enrere Coneixes el projecte LIFE SAMFIX?

Coneixes el projecte LIFE SAMFIX?

El projecte LIFE SAMFIX és un projecte co-finançat pel programa LIFE de la Comissió Europea i la seua missió és estudiar com salvar els boscos de la invasió dels escarabats ambrosia (Xylosandrus). Els organismes internacionals consideren aquestes espècies, d'origen asiàtic, perilloses per a la vegetació natural i els cultius. S'ha de prevenir la seua introducció i, en cas de detectar-se, han de ser erradicades.

Aquests escarabats excaven galeries en branques joves (X. Compactus) i troncs (X. Crassiusculus) d'arbres, per a albergar els fongs simbiòtics que ells cultiven. Els arbres infestats poden mostrar pansiment, mort de branques, trencament de brots i seca generalitzada, la qual cosa pot provocar una dessecació difusa de la maquia mediterrània.

S'han detectat brots a Itàlia i França, afectant espais naturals de gran interès ecològic com a Parcs Naturals i Llocs d'Interès Comunitari (LICs). En 2016 es va detectar un brot en El Pla dels Clotxes, Benifaiò, en la Comunitat Valenciana.

El principal objectiu del projecte és estudiar les vies d'expansió d'aquests escarabats i desenvolupar protocols de detecció primerenca i mesures de contenció i erradicació de les infestacions actuals a nivell local, així com prevenir futures expansions.

La Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través del grup de treball de Sanitat Forestal, col·labora amb la Universitat d'Alacant, soci del projecte, a través de les següents línies:

  • Assessorament tècnic i científic en la planificació de les activitats del projecte en la Comunitat Valenciana.
  • Supervisió i reforç dels treballs de monitoratge i vigilància dels paranys i els símptomes.
  • Suport en la difusió d'activitats de conscienciació i el desenvolupament de cursos formatius dirigits als gestors dels parcs naturals i resta de grups d'interès local amb l'objectiu que coneguen els protocols de prevenció i alerta primerenca, així com les mesures de resposta ràpida per a la seua contenció.

LIFE SAMFIX

En els arbres molt afectats, durant la tardor, poden apreciar-se uns cilindres de serradures blanquinoses eixint de les galeries dels insectes

LIFE SAMFIX

Garrofera molt afectada

LIFE SAMFIX

En els arbres molt afectats, en alçar l'escorça, poden apreciar-se múltiples forats envoltats per un halo molt característic

LIFE SAMFIX

Participació del grup de treball de Sanitat Forestal en les reunions del projecte LIFE SAMFIX

Coneix més sobre el projecte i les seues actuacions en l'enllaç de més a baix.