notícies

Medi Natural

Ves enrere És temporada de bolets. Tot el que has de saber abans d'eixir a la muntanya

És temporada de bolets. Tot el que has de saber abans d'eixir a la muntanya

Si vas a la muntanya a recol·lectar bolets, has de saber que a la Comunitat Valenciana hi ha una normativa que regula la recol·lecció de bolets i altres fongs (enllaç a l'ordre).

En aquesta novetat t'expliquem la normativa i recomanacions a tenir en compte per a la recol·lecció de bolets i altres fongs, a excepció de la tòfona (la recol·lecció de tòfona està regulada per una normativa específica, que has de consultar si vas a recol·lectar tòfona).

El procediment d'autorització i l'aprofitament ha d'efectuar-se d'acord a la normativa que regula els aprofitaments forestals a la Comunitat Valenciana (enllaç a l'ordre), tenint en compte que:

  1. Si recol·lectes fins a 6kg de bolets i altres fongs (per persona i dia) no és necessari sol·licitar autorització expressa de l'Administració forestal, sempre que siga per a consum propi (és a dir, no poden comercialitzar-se). Aquest cas es considera recollida consuetudinària episódica de bolets, per tant, requereix el consentiment tàcit del propietari.
  2. Si recol·lectes més de 6kg de bolets i altres fongs (per persona i dia) o el que recol·lectes és per a comercialitzar, requereix autorització administrativa. Aquest cas requereix el consentiment exprés del propietari.

Es recomana:

  • Efectuar esbrinaments sobre possibles ordenances municipals que regulen la recollida de bolets i fongs.
  • Informar-se dels mètodes de recol·lecció autoritzats, de les condicions de recol·lecció i les prohibicions establides (descarrega el tríptic amb aquesta informació PDF 1MB)
  • Informar-se dels tipus de bolets i recol·lectar només les espècies conegudes (descarrega les fitxes de bolets PDF 8,9MB)
  • Informar-se si la zona se situa en un espai natural protegit, ja que l'activitat de recol·lecció de bolets podria estar subjecta a mesures de protecció específiques (enllaç al visor web).