notícies

LIFE TECMINE

Ves enrere Els projectes TECMINE I RIBERMINE treballant en XARXA

Els projectes TECMINE I RIBERMINE treballant en XARXA

             

El projecte LIFE RIBERMINE està duent a terme la restauració d'una mina abandonada de caolí a cel obert (Santa Engracia) en el municipi de Peñalén (Guadalajara), que se situa dins del Parc Natural de l'Alt Tajo. Un dels principals problemes actuals és l'alta taxa d'erosió dels vessants al Riu Tajo, per la qual cosa aquest projecte pretén millorar la qualitat de les aigües i els ecosistemes fluvials de la zona amb la implantació de diverses tècniques de restauració.

Com ja hem anat comptant en el projecte TECMINE, una de les tècniques més importants és la restauració geomorfològica, a través del mètode GeoFluv, el qual hem implementat en la mina Fortuna d'Ademús en 2018-2019. El projecte RIBERMINE està implementat la mateixa tècnica, per aquest motiu aquesta trobada entre projectes haja sigut especialment interessant i enriquidor per a tots dos.

Divendres passat 11 de setembre, part de l'equip de TECMINE i RIBERMINE van visitar la mina Santa Engracia en Peñalén, coincidint amb l'execució del remodelat del terreny, on hem après altres escenaris i solucions basades en el mètode GeoFluv, així com algunes adaptacions inspirades en l'aplicació d'aquesta tècnica que, anteriorment, s'ha realitzat en el projecte TECMINE.

D'altra banda, la multinacional SIBELCO, que és sòcia del projecte TECMINE i que també va participar en la visita, està estudiant la possibilitat de replicar i restaurar altres zones amb aquesta tècnica, que ha demostrat tenir majors beneficis que el model tradicional de restauració, conegut com a berma-talús.

Després de la trobada i l'intercanvi de coneixements i informació, podem destacar dos grans avantatges de la restauració geomorfològica de zones mineres basada en el mètode GeoFluv: (1) la integració paisatgística i (2) el control de l'erosió.

No obstant això, podem confirmar també algunes limitacions del mètode que hem de considerar en futures aplicacions: (1) el pendent i (2) la necessitat d'un bon substrat de tipus col·luvió.

L'intercanvi d'informació entre projectes LIFE i el treball en xarxa són eines fonamentals que ens permeten millorar com a professionals i aconseguir millors resultats en els projectes que desenvolupem ara i en el futur.

Pendents elevats i signes d'erosió

Part del remodelat geomorfològic amb el mètode GeoFluv

Treballs de remodelat del terreny


Equip RIBERMINE y TECMINE