Notícies

Ves enrere El seminari de LIFERedBosques_Clima aborda l'adaptació al canvi climàtic i el risc d'incendi en àrees protegides

El seminari de LIFERedBosques_Clima aborda l'adaptació al canvi climàtic i el risc d'incendi en àrees protegides

En el marc del projecte europeu LIFE RedBosques_Clima, del 8 al 10 de novembre va tindre lloc a Segorbe el seminari “Adaptació al canvi climàtic i risc d'incendi en àrees protegides” organitzat per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori i el CIEF, socis del projecte. L'objectiu de la trobada era abordar amb més detalle la problemàtica vinculada als incendis forestals en el marc de la gestió forestal amb objectius de conservació.

Es tracta del tercer seminari del projecte, els anteriors es van realitzar al País Basc i a Castella-la Manxa, i al mateix van acudir tant els socis del projecte, com a gestors de muntanyes i àrees protegides i investigadors relacionats amb l'ecologia del foc i la gestió forestal, procedents de diferents comunitats autònomes com Madrid, País Basc, Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya i la Comunitat Valenciana. D'esta última també van ser presents tècnics del servei Forestal de la Conselleria, així com els Agents Mediambientals de les zones visitades. En esta ocasió, el seminari es va dividir en sessions pràctiques amb visites a camp i sessions tècniques de treball.

Reflexions i anàlisis sobre la gestió del foc

La primera de les sessions tècniques es va celebrar a l'Ajuntament del Toro (Castelló) i va ser inaugurada pel Director General de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida, amb la presència de l'alcalde, José Arenes. Esta es va centrar en la gestió del foc des de les perspectives d'especialistes i tècnics dedicats a això. Per a això, es va comptar amb el professor d'investigació del CSIC, en el Centre d'Investigacions sobre la Desertificació (CIDE), Juli G. Pauses, amb l'exposició “Bases per a la resiliència de paisatges inflamables en un món canviant”. La segona i la tercera intervenció van compartir la seua perspectiva des del punt de vista de la gestió directa dels incendis. Així, Asier Larrañaga, de la Unitat Tècnica del GRAF (Grup d'Accions Forestals) dels Bombers Generalitat de Catalunya va parlar sobre la gestió del foc com a eina per a la prevenció i conservació en àrees protegides i va aportar casos pràctics d'experiències que es realitzen en les seues àrees de treball. Finalment, i en el marc de la prevenció d'incendis, José Luis Soriano, de la Unitat Tècnica de prevenció d'incendis de GVA-VAERSA, va compartir els treballs desenvolupats per eixa unitat en la caracterització d'us models de combustible en la Comunitat Valenciana i la seua aportació tant en la prevenció i vigilància, com en l'extinció, una vegada es produeix un incendi.

A més, l'altra de les sessions tècniques, realitzada a l'ajuntament de Segorbe i que també va ser inaugurada per la seua alcaldessa, Mª Carmen Climent, es va emprar per a conéixer altres projectes europeus en el marc de l'adaptació al canvi climàtic, com són el LIFE ADAPT-ALEPPO, de la UPV; el LIFE Resilient Forest, també de la UPV; i el projecte CLIMB_Forest Project, del programa Horizon de la UE, de la Fundació CEAM.

Finalment, l'última de les sessions va tindre com a objectiu propiciar el debat i la reflexió sobre l'adaptació dels boscos al canvi climàtic i el risc d'incendis i més concretament sobre l'índex de vulnerabilitat als incendis, dins de l'avaluació del risc dels boscos. Esta sessió de treball va estar moderada per Jordi Vayreda i Lluís Comas, del CREAF.

Visita a Barracas i Puebla de San Miguel

Quant a les sessions pràctiques, els participants van visitar les parcel·les pilot del projecte en les muntanyes de Les Llomes i Mairana a Barracas (Castelló), en les quals s'han realitzat ja treballs de renaturalització de les repoblacions de pi resiner o pinastre (Pinus pinaster). Per part seua, el dijous es va dedicar la jornada a conéixer alguns rodals madurs de la Puebla de San Miguel, en el Racó d'Ademuz (València), com l'Alto de las Barracas, així com visitar algunes dels treballs de restauració d'hàbitats d'interés comunitari realitzats per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori en anys anteriors.

Projecte LIFERedBosques_Clima

El projecte LIFE RedBosques_Clima té com a objectiu final aconseguir una major capacitat d'adaptació dels espais forestals al canvi climàtic, promovent una gestió forestal que incorpore objectius de conservació de la biodiversitat sota el paraigua de la “adaptació basada en ecosistemes”. En esta mateixa línia, en tota Europa comencen a aparéixer iniciatives per a millorar la capacitat d'adaptació al canvi climàtic dels boscos, baix diferents perspectives.

Està coordinat per la Fundació Fernando González Bernáldez (FUNGOBE) i té com a socis al CREAF (Centre d'Investigacions Ecològiques i Aplicacions Forestals), la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, VAERSA, la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i el Govern Basc, este últim com a soci cofinançador.

Twitter