Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat

Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat

La Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat, Xarxa Bioclima, és una iniciativa pública que pretén estudiar la resposta de la biodiversitat front al canvi climàtic, en uns quants ecosistemes terrestres típics del territori valencià. Amb aquest fi s'estableix una xarxa de parcel·les d'observació permanent -punts de mostreig amb coordenades geogràfiques fixes- majoritàriament situades als Parcs Naturals.

Aquestes parcel·les s'implantaran en hàbitats terrestres d'interès comunitari i se'n faran seguiments periòdicament, per tal d'estudiar els canvis de composició i fenologia en les comunitats d'organismes que coexisteixen en un lloc determinat.

Potencialitats del projecte

  • Proporcionar una metodologia validada i exportable a altres territoris.
  • Proveir de dades sobre diferents nivells tròfics a les xarxes de seguiment de la biodiversitat de caràcter global.
  • Ajudar en les decisions per al compliment dels acords internacionals sobre biodiversitat i canvi climàtic.

Els efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat son molt complexos. Per aquest motiu les dades a curt i mig termini són sovint insuficients per comprendre el conjunt dels efectes. Fer observacions poc regulars en tel temps pot donar resultats contradictoris. Per això es necessiten xarxes de seguiment de comunitats biològiques i de la seua biodiversitat, a llarg termini. Aquestes xarxes proporcionen informació sobre les tendències en la pèrdua de biodiversitat, sobre l'alteració d'hàbitats i sobre els canvis en les interaccions entre organismes.

A l'estat espanyol escassegen les iniciatives que utilitzen parcel·les permanent i sovint es refereixen sols a un nivell tròfic, o a algunes poblacions d'espècies molt concretes. Amb aquest projecte es pretén fer front a diversos objectius del Pla Estratègic del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (PEPNB). Per exemple, un dels objectius del PEPNB per a la biodiversitat terrestre es planteja organitzar, actualitzar i difondre la informació sobre l'inventari, estat i seguiment del patrimoni natural i la biodiversitat, així com promoure projectes per al seguiment dels efectes del canvi climàtic en la biodiversitat.

Aquest projecte, per tant, facilitaria dades de gran importància per a assolir aquests objectius i respondre a aquestes necessitats. Les dades recol·lectades s'emmagatzemaran i romandran accessibles en obert, per tal que altres científics i persones interessades puguen observar els canvis registrats per la Xarxa Bioclima.

Objectius de la Xarxa Bioclima

  • Establir un xarxa de monitoratge de biodiversitat en 20 hàbits prioritaris amb un conjunt de 70 parcel·les permanents, principalment en Parcs Naturals valencians.
  • Fer mostreigs de vegetació i invertebrats repetits en el temps amb l'ajuda de les autoritats dels Parcs i de ciència ciutadana.
  • Fer mostreigs de diversitat microbiana en cada parcel·la.
  • Recol·lectar dades meteorològiques en cada parcel·la.
  • Fer tallers i cursos de formació per al mostreig i l'ús de dades per a tècnics de parcs de les administracions públiques.
  • Difusió dels resultats i del seu impacte a través de publicacions per a la comunitat científica i per a ciència ciutadana.
  • Validació de la metodologia de la xarxa d'observació per a que siga exportable al altres territoris estatals i internacionals.

Documentació

Listado documentos

Notícies

El CIEF i el CIDE presenten la Xarxa Bioclima per al seguiment de l'impacte del canvi climàtic en la biodiversitat

La Xarxa Bioclima, projecte del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Generalitat Valenciana, reunix professionals per a debatre sobre biodiversitat i protecció del medi...

La Xarxa Bioclima reunix als parcs naturals per a col·laborar en el seguiment de la Biodiversitat

El passat 14 d'octubre de 2022 cief va tindre lloc en el CIEF una nova jornada sobre el projecte Xarxa Bioclima amb els equips dels parcs Naturals. L'objectiu de la cita era actualitzar els...

Reunió de coordinació de la Xarxa Bioclima amb els Parcs Naturals

La Xarxa Bioclima ha donat un nou pas endavant amb la celebració d'una reunió el 22 de novembre de 2021 entre els responsables del projecte del CIDE, el CIEF i els Parcs Naturals implicats.

— 3 articles per pàgina
Mostrant 1 - 3 de 4 resultats