Notícies

Ves enrere Més de 240 participants de 21 països assisteixen a la 4th Mediterranean Plant Conservation Week en València

Més de 240 participants de 21 països assisteixen a la 4th Mediterranean Plant Conservation Week en València

L’esdeveniment europeu sobre conservació de flora més important de l’any, que va tindre lloc al Jardí Botànic, va incloure la presentació de més de 170 treballs.

El congrés Mediterranean Plant Conservation Week és un dels esdeveniments internacionals sobre conservació de flora més importants d’Europa que, en aquesta quarta edició, es va celebrar entre el 23 i el 27 d’octubre en València. Organizat pel Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana i el Jardí Botànic de la Universitat de València, el congrés va superar les expectatives de les edicions anteriors amb més de 240 participants procedents de 21 països mediterranis.

La 4th Mediterranean Plant Conservation Week es va consolidar com una cita imperdible per a especialistes en botànica i conservació d’espècies que volen estar al dia en els últims avanços i tendències en investigació, ja que es van presentar més de 170 treballs, entre ponències principals, comunicacions orals i pòsters. Aquestes comunicacions es van articular al voltant de nou sessions temàtiques: Prioritats en la conservació de la flora i els hàbitats, Conservació de germoplasma per a usos presents i futurs, Conservació integrada i in situ, Plantes invasores, Restauració ecològica d’hàbitats, Conservació de boscos relictes i madurs, Experiències en conservació de criptogrames, Xarxes internacionals per a la conservació, i Educació i comunicació per a la conservació de plantes. Així mateix, es va celebrar un side event a càrrec de Critical Ecosystem Partnership Fund, en el qual es van presentar resultats d'equips de Tunísia, Cap Verd i Montenegro.

L’estructura del congrés va permetre generar debats entre diferents camps d’experiència i intercanviar punts de vista i coneixement, deixant clar que una de les línies principals de treball ha de ser la transversalitat i la col·laboració entre els diferents agents implicats en la conservació de plantes i la restauració d’ecosistemes.

A més de les ponències i presentacions de pòsters, la programació del congrés va incloure una eixida a camp per a descobrir diferents actuacions per a la conservació en la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, les persones participants, depenent del seu camp d’experiència, varen visitar les parcel·les a les quals treballa el projecte de recuperació de teixos LIFE Teixeres al parc natural del Penyagolosa, en Castelló; els hàbitats de la costa alacantina per a conéixer les actuacions en microreserva i translocacions en Moraira i Xàbia, juntament amb el Jardí de l’Albarda de Pedreguer (Fundació Enrique Montoliu); o les actuacions per a la conservació dutes a terme a les dunes de l’Albufera de València i a les instal·lacions del CIEF.

El comité organitzador de la 4th Mediterranean Plant Conservation Week està constituït pel Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal de la GVA (CIEF) i el Jardí Botànic de València, juntament amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i la xarxa GENMEDA de centres de conservació de la flora mediterrània. Així mateix, compta amb el patrocini del projecte europeu LIFE Teixeres i l’organització internacional Critical Ecosystem Partnership Fund, a més de la col·laboració de l’Ajuntament de València, Fundem i l’Associació Iberomacaronèsica de Jardins Botànics.

Les anteriors edicions del congrés van tindre lloc a Ulcinj (Montenegro) en 2016, a La Valetta (Malta) en 2018 i a Chania (Creta, Grècia) en 2021. Cada any, aquest esdeveniment reuneix a botànics, gestors, institucions de la societat civil que treballen al camp de la conservació de plantes, membres de la comunitat local i a totes les persones interessades a incloure programes de conservació de plantes als seus projectes de desenvolupament sostenible. A més, també té com a objectiu convertir-se en un espai al qual les experiències de diferents punts de la regió mediterrània puguen trobar-se i establir vincles per a futur projectes de cooperació. Especialistes d’Europa meridional, el nord d’Àfrica i Orient Mitjà troben en aquest esdeveniment un espai en què treballar la conservació d’un patrimoni natural comú, incloses les plantes, els seus hàbitats i el coneixement sobre com gestionar-les i emprar-les de forma sostenible.

Twitter