Notícies

Ves enrere El Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 consolida una població de frángula en el riu Cabriol al seu pas per Cofrentes

El Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 consolida una població de frángula en el riu Cabriol al seu pas per Cofrentes

La Frangula alnus (arraclán o avellanillo en nom comú) és una espècie d'arbre de fruit carnós de la vall del Xúquer que ha passat d'estar en perill d'extinció a catalogar-se com a espècie vulnerable gràcies al protocol d'actuacions realitzat 
L'equip del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 ha aconseguit consolidar una rellevant població creada de l'espècie Frangula alnus a la vall del Xúquer, en concret, en el marge dret del riu Cabriol, principal afluent del Xúquer, al seu pas per Cofrentes, gràcies a les diferents actuacions realitzades en els últims anys. Des del punt de vista ecològic, aquesta població ha permés, entre altres coses, fixar el marge del riu Cabriol, molt sotmés a l'erosió a causa dels canvis del nivell de l'aigua en aqueixa zona i augmentar la riquesa d'espècies de fruit carnosos en aqueixa ribera. 
La frángula, arraclán o avellanillo, és una espècie d'arbre de fruit carnós que en la Comunitat Valenciana només es coneixia una població de 22 exemplars a Jalance, sobre una extensió de 3,5km2. Aquest fet va provocar en el seu moment que fora inclosa en el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçada, com a espècie “En perill d'Extinció” (Ordre 6/2013, de 25 de març, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).
En 2017, després d'una exploració a la vall es van localitzar en Albolota, Jalance, altres 36 exemplars. No obstant això, des de l'equip del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, situat en el CIEF, s'ha dut a terme des d'aqueix moment diversos treballs de producció de planta i creació de noves poblacions que han permés traure a aquesta espècie “En perill d'extinció” i incloure-la en una categoria menor d'amenaça, com a “Vulnerable”.
És de destacar que, la producció de Frangula alnus amb la qual es van fer aquests treballs es va beneficiar del suport financer del Fons Europeu Agrícola del Fons Rural (FEADER) en el marc de l'Operació 8.5.3 “Conservació i desenvolupament de la Xarxa Natura 2000” com a part del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020 
XII Setmana de la Biodiversitat de Cofrentes
Una de les poblacions més interessants va ser la creada durant la XII Setmana de la Biodiversitat celebrada al maig de 2017, en el municipi de Cofrentes (València). En aqueixa actuació es van plantar un total de 68 plantes en la zona recreativa del marge dret del riu Cabriol, molt pròxim al nucli urbà. Els treballs es van dur a terme amb la participació i la col·laboració dels Agents Mediambientals de la zona i l'ajuntament de la localitat. A més, en 2021 aqueixa població va ser reforçada amb 40 exemplars més. 
En l'actualitat, la població està integrada per 68 plantes adultes, sanes i vigoroses, totes adultes reproductores. 
Hort productor
Aquesta població destaca, d'una banda, per la gran quantitat de fruits i llavors viables que produeix, la qual cosa permetrà que es done d'alta com a hort productor de llavors d'aquesta espècie i proporcione així material vegetal de reproducció al Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 i al Banc de Llavors Forestals de la Generalitat Valenciana per a continuar produint plantes que puguen ser utilitzades en projectes de restauració de les riberes valencianes. 
I, d'altra banda, destaca també de manera excel·lent la gran quantitat de plántulas nascudes en aquesta població creada a Cofrentes, producte de la germinació in situ de les llavors que s'han creat allí mateix. Al juliol de 2022 s'han comptat un total de 421 noves plántulas davall dels exemplars plantats. Aquesta dada resulta important ja que confirma la capacitat de germinació de l'espècie en la zona, al mateix temps que consolida la població com estabilitzada. Així mateix, assegura la seua supervivència en el temps i s'estableix com un reservori de llavors i un focus de dispersió a través del consum dels fruits per animals per a la dispersió de l'espècie a llarga distància.

Twitter