Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere El Servici de Vida Silvestre del CIEF celebra el Dia de l'Arbre amb nombroses col·laboracions

El Servici de Vida Silvestre del CIEF celebra el Dia de l'Arbre amb nombroses col·laboracions

El 31 de gener es va celebrar el Dia de l'Arbre de la Comunitat Valenciana. Una iniciativa autonòmica que busca posar en valor el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana i conscienciar sobre la seua cura i protecció.

El CIEF participa amb esta celebració, tant en la cessió de planta a centres, institucions, entitats i ajuntaments que ho sol·liciten al Servici Territorial per a desenvolupar accions de repoblació, com col·laborant en algunes d'estes iniciatives. En eixe sentit, el servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Direcció General de Medi natural i Animal, situada en el CIEF, duu a terme diferents plantacions en el marc de la celebració del Dia de l'Arbre per a contribuir a promoure i visibilitzar el patrimoni natural i més concretament les plantes protegides.

Durant el mes de gener i principis de febrer s'han organitzat diferents plantacions amb:

- Hedypnois arenaria > En col·laboració amb Parc Natural del Saler i 10 alumnes i 3 alumnes de l'IES El Saler al Parc Natural del Saler.

- Euonymus latifolius > En col·laboració amb l'Associació Cultural d'Amics d'Alpuente a Alpuente

- Frangula alnus> En col·laboració amb Acció Ecologista Agró a Almenara

- Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis

> En col·laboració amb el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana

> En col·laboració amb l'Ajuntament de Serra

- Gypsophila bermejoi, Silene viridiflora i Rives raïm crispa > En col·laboració amb el màster de la Universitat Politècnica i i l'equip de Mines del Departament d'Obres i Projectes de Vaersa en el Racó d'Ademuz.

- Teix i altres espècies > En col·laboració amb el cicle formatiu de Gestió Forestal i del Medi Natural del CIP FP Cheste a Andilla.

Els plans de recuperació i conservació d'estes espècies es duen a terme gràcies a línies de finançament europees com els fons FEADER o Next Generation que deriven importants recursos per a dur a terme els treballs oportuns per a la seua recuperació, com, entre altres, estes plantacions en el medi natural.