Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere Equip tècnic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del nou Banc Nacional de Germoplasma Forestal i de Flora Silvestre visita el CIEF

Equip tècnic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del nou Banc Nacional de Germoplasma Forestal i de Flora Silvestre visita el CIEF

Un equip format per personal tècnic de les subdireccions generals de Política Forestal i Lluita Contra la Desertització, i de Biodiversitat Terrestre i Marina del Ministeri, així com de la xarxa de nacional de Centres de Recursos Genètics Forestals, va visitar la setmana passada el CIEF. L'objectiu ha sigut conèixer les instal·lacions i com es gestiona i desenvolupa el treball dels equips dedicats a l'àrea forestal i de flora silvestre, perquè servisca de model per a les actuacions que han d'abordar-se des de l'Administració General de l'Estat.

L'any passat, mitjançant el Reial decret 159/2022, es va crear el Banc Nacional de Germoplasma Forestal i de Flora Silvestre. Les principals eines de conservació ex situ que regula aquesta Ordre són el Banc Nacional de Germoplasma Forestal i de Flora Silvestre i el Banc de Germoplasma Forestal i de Flora Silvestre en Xarxa. La novetat és la incorporació de la flora silvestre i la qualificada tradicionalment com a forestal en un mateix espai, de les quals el Ministeri només disposava de la relativa a l'àrea forestal.

En aquest sentit, el CIEF és l'únic centre espanyol on estan juntes les col·leccions del Banc de Llavors Forestals i el de Germoplasma de Flora Silvestre, per la qual cosa suposa l'única referència per a aquest nou banc nacional. En aquest cas el centre que l'albergarà serà el viver del Serranillo a Guadalajara.

A la visita, realitzada en dos dies, el 20 i el 24 de febrer, van assistir entre altres persones, Felipe Martín, cap d'àrea de recursos genètics forestals, dins de la subdirecció general de Política Forestal i Lluita contra la Desertització, Laura Prieto, tècnica principal de l'àrea, i Elena Pérez, directora del nou Banc Nacional de Germoplasma que s'està establint en el Centre de Recursos Genètics Forestals i viver del Serranillo (Guadalajara), a més de personal del viver del Ministeri a Alaquàs (València), de la subdirecció general de Biodiversitat Terrestre i Marina i de l'empresa Tragsa.