Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere L'alumnat de 4t curs de Ciències Biològiques de la Universitat de Salamanca visita el CIEF

L'alumnat de 4t curs de Ciències Biològiques de la Universitat de Salamanca visita el CIEF

Com cada any, l'alumnat d'últim curs de Ciències Biològiques de la Universitat de Salamanca ha visitat la seu del CIEF, en el marc de la seua visita a València per a conéixer l'activitat que exercix el Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 en els centres de recuperació de Fauna i Flora de la conselleria d'Agricultura, Desenrotllament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. En concret, ha sigut un grup format per 98 alumnes i alumnes que, a més de visitar les instal·lacions del CIEF, han pogut seguir també els treballs que desenrotlla el servici en el centre de recuperació de Fauna La Granja d'El Saler i el centre de recuperació d'espècies dulceacuícolas de la Comunitat Valenciana (CCEDCV).

El programa, de dos dies de duració, també va incloure diverses visites de camp, al parc Natural del Penyal d'Ifach per a comprovar els treballs de recuperació i conservació de Silene hifacensis i altres espècies protegides; i també al parc Natural El Va muntar per a conéixer la microreserva del Cap de sant Antoni i els Treballs en conservació d'espècies protegides que desenrotlla en Servici de Vida Silvestre en col·laboració amb el parc del Montgó.

Es tracta d'un visita programada pel catedràtic de la Universitat de Salamanca, el professor Francisco Amich que sempre ha mostrat gran interés pel treball que es realitza en València, ja que el considera un model que s'ha de seguir en el que concernix al desenrotllament dels plans de recuperació de flora i fauna amenaçada. Els alumnes i les alumnes es van mostrar molt participatius i van quedar molt satisfets amb allò que s'ha aprés durant el programa.