Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere VI reunió del grup de treball del Pla de Recuperació de la Silene hifacensis

VI reunió del grup de treball del Pla de Recuperació de la Silene hifacensis

El passat 22 de novembre va tindre lloc la VI reunió del grup de treball del Pla de Recuperació de Silene hifacensis, a què va assistir l'equip tècnic del Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, ubicat en el CIEF. La finalitat d'estes trobades és analitzar l'evolució de les accions del Pla, així com plantejar reptes comuns en la recuperació d'esta espècie, silene d'Ifach.

Entre les principals conclusions de la sexta trobada destaca, per una costat, la decisió de mantindre les sembres de llavors en aquells llocs on millor s'ha instal·lat l'espècie, alhora que es continuarà amb la producció de llavors en els horts planters. A més, d'altra banda, es decició començar a buscar nous emplaçaments on sembrar.

En un altre orde de coses, amb l'objectiu de donar a conéixer els resultats i avanços en el pla de recuperació d'esta espècie, dins de la reunió es va plantejar la idea de realitzar accions de comunicació, com una exposició fotogràfica itinerant, entre d'altres coses.

En termes generals, els presents van valorar positivament la col·laboració dels diferents equips del grup i es va apostar per continuar treballant amb l'espècie dins de les possibilitats de cada u.

La cita va tindre lloc en el centre dels Carrabiners de L’Alfàs del Pi (Alacant) i a ella van assistir a més del Servici de Vida Silvestre, la resta de representants dels diferents equips que participen en el pla de recuperació, com són el Grup d'Intervenció en Altura (GIA) dels Agents Mediambientals, l'ajuntament de L’Alfàs del Pi, el parc Natural del Penyal d’Ifac, el d'El Montgó i Serra Gelada i els Servicis territorials d'Alacant.