Presentació

Notícies

Ves enrere Àmplia participació en la jornada de recol·lecció de llavor de teix a Chiva

Àmplia participació en la jornada de recol·lecció de llavor de teix a Chiva

Prop de 25 persones es van reunir el passat 28 de setembre en la font de la Lándiga de Chiva per a participar en la recol·lecció de llavors de teix (taxus baccata) organitzada per la  Plataforma para el Estudio y Conservación de la Sierra de Chiva. A la jornada es va sumar l'equip del projecte europeu LIFE Teixeres, que té com a objectiu principal la conservació i recuperació del teix, una espècie emblemàtica i en perill d'extinció a la regió.

Les activitats van començar amb la intervenció de Vicente Serena, membre de la plataforma, qui va compartir el seu ampli coneixement sobre el teix com són la seua biologia, curiositats i diversos usos al llarg de la història. També es va proporcionar informació sobre les accions concretes que s'estan duent a terme per a recuperar i protegir aquesta espècie en perill, destacant el paper fonamental del projecte europeu LIFE Teixeres (LIFE20NATES001128), impulsat pel Centre d'Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servei d'Ordenació i Gestió Forestal, dependents de la Direcció General de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

La jornada no només va ser teòrica, sinó també pràctica. Les persones participants es van submergir en la tasca de recol·lectar llavors de teix en els horts clonals situats en la font de la Lándiga, un pas crucial per a l'èxit dels esforços de conservació. L'energia i l'entusiasme de les persones assistents van reflectir el compromís de la comunitat local per a protegir el patrimoni natural de la serra de Chiva i garantir un futur sostenible per al teix i les espècies que formen part del seu hàbitat.

L'hàbitat del teix en l'àmbit mediterrani (amb el codi Natura 2000 9580) es considera prioritari segons la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. No obstant això, aquest hàbitat s'enfronta a diverses amenaces en terres valencianes, com la fragmentació, dispersió i superfície reduïda, el baix reclutament de nous individus, el ramoneo d'herbívors domèstics i silvestres, el canvi climàtic i els incendis.

Activitats com aquesta permeten que la comunitat conega millor aquesta espècie i s'involucre en la seua protecció, així com que els equips professionals disposen de llavors d'arbres autòctons per a la seua propagació o conservació.