Notícies

Ves enrere El CIEF distribueix rodanxes del Pi de la Bassa de Serra

El CIEF distribueix rodanxes del Pi de la Bassa de Serra

L'equip de Patrimoni Arbori del CIEF continua amb la distribució de rodanxes del tronc de l'emblemàtic Pi de la Bassa de Serra (Camp de Túria), mort fa uns anys. Els parcs naturals de Las Hoces del Cabriel y de Chera Sot de Chera han estat els darrers en retirar les rodanxes de les instal·lacions del centre. Així ho han fet també altres parcs, com el de la Serra Calderona on habitava l'arbre, centres d'educació ambiental de la Generalitat Valenciana i altres entitats. La Conselleria va decidir seccionar el tronc en rodanxes i distribuir-les, atesa la importància d'aquest exemplar de Pinus halepensis (pi blanc), per tal que es pogueren utilitzar amb finalitats divulgatives i investigadores.

El Pi de la Bassa era símbol de la serra Calderona i, amb 18m d'alçada i més de 4m de perímetre de tronc, presidia la pujada al monestir cartoixà de Porta Coeli. Tenia una edat estimada, segons el darrer estudi, de 261 anys. L'any 2016 va sofrir una plaga del coleòpter Tomicus destruens, agreujada per la forta sequera, que el va deixar en estat crític tot i els tractaments d'endoteràpia aplicats. El gener de l'any següent un fort temporal el va tombar definitivament.

El Pi de la Bassa era un dels pocs exemplars vius dels arbres que l'enginyer Rafael Janini va incloure el 1914 en el seu treball Algunos árboles y arbustos viejos de la provincia de Valencia. considerat el primer catàleg d'arbres monumentals de l'estat espanyol.

Estudi dels anells del Pi de la Bassa.

Listado documentos

Twitter