Gran Recorregut (GR)

Gran Recorregut (GR)

​Es consideren senderes aquells itineraris senyalitzats que, localitzant-se durant la major part del seu recorregut en el medi natural i seguint en la mesura del possible sendes, camins, vies pecuàries, pistes forestals i altres vies tradicionals, es troben inscrits en el registre públic de senderes de la Comunitat Valenciana.

Les senderes de gran recorregut al seu torn poden incloure, en funció de la seua tipologia, variants i derivacions, que tindran les següents característiques:

  • Derivacions: són aquells recorreguts que ixen d'una sendera per a aconseguir un punt determinat (cim de muntanya, poble, estació, refugi, etc.).
  • Variants: són aquells recorreguts que ixen d'una sendera per a tornar a ell en un altre punt diferent.

La Generalitat Valenciana promou, senyalitza i manté el GR 7 i GR 10. Totes dues senderes es van dissenyar i van condicionar per primera vegada en les dècades dels 70 i 80 del segle passat. Són senderes de gran recorregut pensats per a realitzar travessies de diversos dies i poder gaudir i conéixer de primera mà estes belles comarques muntanyenques d'interior. També són molt utilitzats per a excursions d'un dia combinades amb senderes locals o de xicotet recorregut.
 


 

RECOMANACIONS per a gaudir de les Senderes GR de la Comunitat Valenciana:

1) Planificació anticipada: Abans d'embarcar-te en una ruta, planifica el recorregut. Tingues en compte que són camins i sendes de muntanya, en molts casos amb forts desnivells i sense accés a fonts d'aigua. Conéixer les característiques de l'itinerari, t'ajudarà a preparar-te adequadament. A l'estiu, inicia el recorregut en les primeres hores del matí, evitant les hores de màxima insolació.

2) Respecta l'entorn: La Comunitat Valenciana alberga una gran diversitat d'ecosistemes i patrimoni etnogràfic, natural i cultural. Respecta la flora i la fauna i no deixes fem. En fer-ho, contribuïxes a preservar el territori i la bellesa dels espais naturals.

3) Equip adequat: Assegura't de portar l'equip adequat, incloent-hi calçat còmode i resistent, roba adequada a la temporada i aigua suficient. Precaució amb les prediccions meteorològiques adverses. Informa't sobre les prediccions meteorològiques d'eixe dia. La climatologia pot variar, sé previngut. Protegeix-te del sol.

4) Seguretat personal: En cas d'eixir en solitari, informa a algú sobre l'itinerari a realitzar. Calcula el temps que et falta per a arribar i guarda forces per a acabar el recorregut. Ajusta el teu grau d'experiència i el teu estat de forma física a la ruta. Circula per la sendera i seguix els senyals. Evita que la nit et sorprenga a la muntanya. Porta el telèfon mòbil amb bateria. En cas d'emergències, telefona al 112.

5) Convivència amb altres usuaris: Les senderes GR són compartits per múltiples vianants i excursionistes. Sé respectuós amb els altres usuaris, cedint el pas quan siga necessari i mantenint un comportament cortés en tot moment.

 

AVÍS:
La Generalitat no es fa responsable del mal ús de les senderes i espais públics, així com de la falta de preparació i de les conseqüències que això puga tindre en els visitants.
Gaudix de la naturalesa, respecta-la i contribuïx a preservar-la perquè tots puguen continuar explorant i meravellant-se de la riquesa única de la Comunitat Valenciana.