Presentació

Presentació

El CIEF alberga l'activitat de conservació de flora terrestre del Servei de Vida Silvestre (SVS). L'equip tècnic assignat centra l'activitat en la gestió i conservació de les espècies amenaçades de la flora valenciana incloses en les categories d'espècies protegides en el Decret 70/2009, de 22 de maig, del Consell. Així mateix en un conjunt d'espècies d'especial interès per la seua singularitat, raresa o endemicitat en el territori, o per la seua facilitat d'ús en activitats de conscienciació pública per a la conservació.

Les espècies incloses en les categories en perill d'extinció i vulnerable, les de major protecció en el Decret 70/2009, són les que tenen major prioritat en els treballs. Aquestes espècies constitueixen el Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades (CVEFA).

  • Les activitats in situ (dins l'hàbitat natural on viuen les espècies), en una primera fase, consisteixen en la recerca i rastreig de noves poblacions de les espècies esmentades, elaboració de censos, cartografiat i seguiment de les poblacions.
  • El component ex situ (fora de l'hàbitat natural on viuen les espècies), que succeeix l'anterior, consisteix en la recol·lecció, processament i emmagatzematge de germoplasma (llavors o altres formes de reproducció), l'estudi de la seua viabilitat, germinació i la producció i manteniment de plantes i col·leccions de planta viva per a la multiplicació de germoplasma.
  • Com a segon pas del treball in situ, a partir del nivell de coneixement de les poblacions obtingut en el primer pas, de la disponibilitat i quantitat de germoplasma conservat ex situ i de planta produïda en el viver, s'inclouen les actuacions de restitució de les poblacions (translocacions de conservació com reforços, reintroduccions, introduccions, etc.).

Cal destacar els treballs que es fan dins els plans de recuperació d'espècies de flora oficialment declarades en perill d'extinció. Ara per ara en la Comunitat Valenciana es troben en execució tres plans de recuperació, per a les espècies Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Limonium perplexum i Silene hifacensis (Ordre 1/2015, de 8 de gener, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

Documents i normativa

Listado documentos

Notícies

Ves enrere L'espècie amenaçada Salsola soda es reintrodueix en el Parc Natural de l'Albufera

L'espècie amenaçada Salsola soda es reintrodueix en el Parc Natural de l'Albufera

L'equip de Conservació de Flora Silvestre del CIEF ha dut a terme per primera vegada la reintroducció experimental de la barrella fina (Salsola soda) en el Parc Natural de l'Albufera. Es tracta d'una de les espècies de flora silvestre més amenaçades, actualment desapareguda del medi natural valencià. Els treballs han tingut lloc en el Tancat de la Pipa, en col·laboració amb les dos entitats conservacionistes que gestionen el paratge en règim de custòdia del territori, Acció Ecologista-Agró i SEO-Birdlife.

El projecte ha començat amb la plantació de 250 exemplars de Salsola soda, l'evolució dels quals s'estudiarà durant els propers mesos, fins a l'estiu de 2021. Els treballs de reintroducció continuaran les properes setmanes. Així mateix es plantaran en el Tancat de la Pipa prop de 500 exemplars d'altres quatre espècies terrestres amenaçades, dos de les quals en perill d'extinció, produïdes en els vivers del CIEF. Es tracta de Limonium dufourii, Limonium albuferae, Frangula alnus i Arundo micrantha. El projecte també inclou la plantació de més de 800 exemplars de tres espècies de flora aquàtica, Ceratophyllum submersum, Lemna trisulca i Thelypteris palustris, produïdes al Centre de Conservació d'Espècies d'Aigua Dolça.

Un dels principals objectius dels treballs és incrementar la diversitat de la vegetació present al Parc Natural de l'Albufera, en particular al Tancat de la Pipa, que afegirà la conservació d'espècies amenaçades al seu treball de restauració de l'hàbitat. De la mateixa manera per a l'equip de flora amenaçada és de màxim interès trobar nous emplaçaments naturals per a espècies amenaçades incloses al Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades, i poder estudiar així la seua evolució.

Desapareguda del medi natural valencià

La barrella fina tenia una única població valenciana recent, en una cubeta salina del Parc Natural del Fondo, a Elx. La població s'hi reduí dràsticament des de 2014 fins a desaparèixer completament del medi natural valencià el 2017, com a conseqüència de la necessitat d'inundar la cubeta per a millorar la població de l'espècie valenciana d'au més amenaçada, la Rosseta (Marmaronetta angustirostris). La inundació permanent inhabilita, a més a més, les llavors dipositades al sòl, amb la qual cosa la recuperació en aquell indret no és factible.

En el CIEF es produeixen regularment llavors d'exemplars cultivats d'aquesta espècie, amb l'objectiu de reintroduir-la en altres llocs amb condicions adequades, però lliures dels riscos d'inundació permanent. Després d'examinar els terrenys existents al Tancat de la Pipa es va observar que un aflorament de terreny salí d'inundació estacional, no prolongada, podria allotjar la població de barrella fina i d'altres espècies amenaçades. Les plantacions es fan en el marc de la col·laboració abans esmentat, en què també participa el servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València, supervisant tècnicament els treballs i facilitant en cas necessari plantes d'altres espècies per a usos ambientals i educatius.

La barrella fina es una espècie de cicle anual que viu en cubetes o tolls salins amb una forta dessecació durant bona part de l'any. Es va estendre en el passat al llarg de saladars de gran part de la Península Ibèrica, on a més a més va ser objecte durant segles d'aprofitament econòmic, en obtenir-se de les plantes seques sosa per a la fabricació de vidre de la millor qualitat. En abandonar-se les pràctiques tradicionals de manteniment de les seues poblacions, la presència es va anar reduint progressivament al llarg del segle XX. A més, l'alteració de terrenys salins per altres motius (inundació, ús agrícola, etc.) ha portat l'espècie a un risc important de desaparició en l'àmbit peninsular.