Presentació

Presentació

Patrimoni Arbori MonumenalEl Decret 154/2018, de 21 de setembre, del Consell, de desplegament de la Llei 4/2006, de 19 de maig, de la Generalitat, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana, obre una nova línia de treball al CIEF.

L'equip d'Arbres Monumentals i Singulars treballa en la protecció i conservació d'exemplars i conjunts arboris extraordinaris, notables o d'interès local, en l'àmbit de tota la Comunitat Valenciana. La tasca es coordina amb els equips encarregats de la gestió de Patrimoni Arbori Monumental de cada província.

A més de la tasques directament relacionades amb la protecció i conservació d'exemplars, l'equip presta assessorament tècnic i serveis a ajuntaments, particulars i entitats, així com a les diferents seccions de la pròpia administració o altres administracions. Aquestes activitats són gestionades, majoritàriament, a través d'expedients.

 

Notícies

Ves enrere El CIEF col·labora amb l'Ajuntament de Bétera per tal de salvar el Lledoner del Bassó

El CIEF col·labora amb l'Ajuntament de Bétera per tal de salvar el Lledoner del Bassó

L'equip de Patrimoni Arbori del Centre per a la Investigació i l'Experimentació Forestal (CIEF), de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, col·labora amb l'Ajuntament de Bétera per tal de salvar el Lledoner del Bassó, situat dins nucli urbà de la població, al parc de Sant Carles. Aquest exemplar centenari, inclòs al Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana, va partir un greu trencament dijous passat, a conseqüència del qual se'n va desprendre una bona part.

Com a primera acció els especialistes del CIEF han realitzat una poda important de la capçada de l'arbre, que n'ha reduït l'alçada i el vol al carrer, amb l'objectiu que la part que s'ha mantingut dreta no es desequilibre i puga suportar el seu propi pes. En les properes setmanes l'equip de Patrimoni Arbori seguirà col·laborant amb el municipi en l'estudi i execució de noves accions de conservació, amb el suport tècnic i material que siga necessari.

El lledoner (Celtis australis) de Bétera presentava un tronc molt dividit, possiblement d'antics rebrots. Amb el temps el pes de les enormes branques havia produït esquerdes que havien afeblit l'estructura progressivament. Aquest fet i altres circumstàncies afegides, com l'acció de fongs i les oscil·lacions tèrmiques extremes del mes d'agost, han precipitat la caiguda.

El Lledoner del Bassó és un exemplar molt estimat per la població de Bétera, ja que per la situació on es troba té molta visibilitat. Es tracta del tercer arbre de la seua espècie amb major perímetre de tronc del territori valencià, protegit de manera genèrica per la Llei de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana. Es creu que aquest exemplar de 18m d'alçada i 26m de diàmetre major de la capçada es va plantar al voltant del 1900 a la vora d'un mas adjacent, al costat d'una bassa de reg que ja no hi és. Els antics horts han donat pas a noves construccions residencials i el monumental arbre ha quedat com a testimoni d'un temps passat. Pel seu simbolisme i per conservar-ne la memòria física, l'Ajuntament ha decidit que la part caiguda romanga al seu lloc.