Comunitat Valenciana regió d'adaptació

Comunitat Valenciana regió d'adaptació

En juny del 2022, la Comissió Europea va designar a la Comunitat Valenciana com una de les 118 regions europees que en el 2030 han d’estar adaptades als efectes del Canvi Climàtic. Aquest camí per a l’adaptació es una de les pedres angulars del PACTE VERD EUROPEU, i sobre ella pivotaran moltes de les noves polítiques que actualment s’estan dissenyant a Europa. Recórrer aquest camí és una de les principals MISSIONS de la Unió Europea, i aquesta la vol traslladar al conjunt de la ciutadania d’una manera clara, directa i efectiva. En aquest sentit, la Generalitat Valenciana ha fet seua la MISSIÓ D’ADAPTACIÓ i té el compromís d’impulsar les línies d’acció que han estat dissenyades des de la Comissió Europea per tal d’ajudar a la ciutadania a aconseguir l’objectiu d’adaptar-se o almenys començar el seu camí cap a una resiliència efectiva.

Amb la MISSIÓ D'ADAPTACIÓ…

  • Declarem la nostra voluntat de cooperar i alinear la nostra ambició climàtica en matèria d'adaptació, amb les intencions d'altres signataris, trobant punts de sinergies amb la planificació estratègica del desenvolupament del nostre territori.

  • Ens comprometem a incorporar noves eines i visions amb les quals millorar l'activació de noves accions d'adaptació, amb la innovació com a element clau.

  • Ens posicionem com a entitat que serveix d'inspiració a altres regions.

       

JORNADA TALLER MISSIÓ D'ADAPTACIÓ Al CANVI CLIMÀTIC (MARÇ 2023)

El passat 9 de març de 2023, la Direccion General del Canvi Climàtic va organitzar un taller sobre la Missió d'Adaptació al canvi climàtic en la Comunitat Valenciana, dins de les accions previstes per la Unió Europea en relació amb el Pacte Verd.

Aquesta jornada-taller va permetre compartir informació de com ajudar a dirigir les polítiques i les accions de diverses entitats, per a poder adaptar-se i ser més resilients davant els efectes del canvi climàtic.


 

A fi de detectar les oportunitats d’acció entre els agents presents en la jornada, es va realitzar una dinamització en el qual es van exposar les seues motivacions, línies d'acció i previsions de futur en l'àmbit de l'adaptació al canvi climàtic. Com a resultat del procés es van identificar un total de 549 entrades repartides entre 210 actors, 200 accions i 139 oportunitats.


 

De l'anàlisi d'aqueixes 549 entrades s'han proposat 16 prototips de línies d'acció en diferents sectors (veure gràfic més avall) on s'indiquen els actors implicats, un esbós de tasques essencials associades al desenvolupament del projecte, mancances detectades en el seu desenvolupament, riscos potencials de la consecució dels objectius del projecte, mitigacions a aqueixos riscos i mancances i, finalment, una visió externa del rol de la Direcció General del Canvi Climàtic.


 

Adjunt podeu consultar l’informe complet.
 

Tres punts claus del context de la jornada-taller:

  1. Alguns casos pràctics a la CV per entendre l’adaptació al canvi climàtic. Prem ací.
  2. Jornada MISSIÓ D’ADAPTACIÓ dirigida a municipis del 27 de setembre de 2022. Prem ací.
  3. Tota la informació sobre la MISSIÓ DADAPTACIÓ en la Comunitat Valenciana. Prem ací.