Introducció

Introducció

El projecte LIFE Renaix el Bosc planteja un conjunt d'actuacions encaminades a corregir la situació actual d'alta vulnerabilitat dels boscs valencianes de Tilio-Acerion -hàbitat prioritari de la Xarxa Natura 2000- per tal que puguen afrontar en millors condicions els efectes adversos del canvi climàtic.

 

Aquests boscs, ubicats en les muntanyes del Maestrat i els Ports, s'han vist amenaçats després de dècades d'ocupació agrícola, el sobrepastoreig i la gestió forestal tradicional (explotació de fusta i carbó). Per aquests motius, LIFE Renaix el Bosc posa en marxa un seguit d'actuacions per a crear nous nuclis de l'hàbitat Tilio-Acerion amb la finalitat d'incrementar-ne la connectivitat i facilitar l'intercanvi genètic, alhora que es reforcen les actuals poblacions amb materials de reproducció de procedència local. També s'eliminen, puntualment, espècies exòtiques.

 

 

Les actuacions del projecte es desenvolupen en els LIC's de la Tinença de Benifassà i de l'Alt Maestrat de Castelló, tant sobre terrenys públics com privats. A més del desenvolupament del projecte en el medi natural, moltes accions es preparen i produeixen des del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) situat a Quart de Poblet, així com des del viver del Forn de Vidre a la Pobla de Benifassà que serveix com a centre aclimatador de planta.

 

A més de les accions tècniques per a dur a terme el reviscolament del hàbitat del Tilio-Acerion, el projecte té un caràcter didàctic ja que compta amb un pla de comunicació, divulgació i educació ambiental destinat a difondre els valors ecològics i paisatgístics de les poblacions valencianes de Tilio-Acerion i generar un consens social sobre la conservació dels espais de la xarxa Natura 2000.