Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

 Vista del Pou Clar

El Paratge Natural Municipal de la Serra de l'Ombria-Pou Clar és l'espai protegit d'Ontinyent que ocupa la superfície forestal situada al sud del municipi i també els barrancs del centre de la vall.

Amb una extensió de 2.857 Ha inclou diversitat de paisatges, elements naturals i patrimoni construït que justifiquen la seua protecció i permeten al visitant apreciar els matisos de l'ecosistema forestal mediterrani d'interior i les formes de vida vinculades al mig.

L'aigua continua sent protagonista directe i indirecte d'este espai modelant el paisatge des de fa més de 150 milions d'anys donant forma a impressionants barrancs com el Barranc dels Tarongers i el de l'Adern, amb imponents parets verticals de roca calcària i estrats visibles. Multitud de fonts (font del Barranc dels Tarongers, de Morera, del Moro, de la Teula, del Nano, de Gamellons, de Ballester, la Vall Seca) refresquen el passeig per sengles històriques que ens porten a la important concentració de molins hidràulics del Barranc dels Tarongers, la casa de Gamellons, Fuset i tants altres racons testimonis d'una vida més difícil que l'actual però també més serena.

Però sens dubte el racó més visitat és el paratge del Pou Clar on naix el va riure Clariano i on a l'estiu es refresquen amb una bany reparador la gent de la comarca i molts visitants. La tardor i hivern inviten a la tranquil·litat i l'arreplegament en este paratge.