Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

Vista general

La Costera és un turó que forma part dels últims contraforts de la Serra Calderona. Està situada a només quatre quilòmetres de la platja de Puçol. Des de setembre de 2005, per acord de la Generalitat Valenciana, és un Paratge Natural Municipal protegit. En el planejament municipal està classificada com a Sòl No Urbanitzable d'Especial Protecció Paisatgística.

Este pulmó verd de la població permet disfrutar del paisatge mediterrani en el seu estat natural, ja que alberga una àmplia mostra de matoll i arbustos (la típica garriga mediterrània) , combinada amb pins, carrasques, garroferes i oliveres.

També és una zona d'interés educatiu gràcies al projecte d'Aula Natura (que inclou una sala d'interpretació mediambiental per a conéixer la flora i la fauna) , i a les diverses sendes senyalitzats que permeten recórrer a peu este paratge natural pròxim al mar.

Destacar que en esta zona antigament es trobaven els polvorins de Riotinto. Construïts al voltant dels anys cinquanta del segle passat, per a fabricar la munició necessària per a armes de foc. En esta dependència també es van fabricar mines antitanc per a l'empresa Cointra SA, mines que les tropes del Consell de Seguretat de l'ONU i dels EUA usaven en la Guerra de Corea.

En l'últim terç del segle XX van ser rehabilitats, encertadament, amb fins educatius com a escoles taller, blocs modulars, programes de garantia social, etc.

Al setembre de 2005 va ser declarat per la Generalitat Valenciana com a Paratge Natural Municipal.