Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

Vista general

El Paratge Natural Municipal 'l'Ermita', en el terme municipal de Castelló de Rugat, es va declarar per Acord d'1 de setembre del 2006, del Consell. El municipi de Castelló de Rugat pertany a la comarca de la Vall d´Albaida, situada al sud de la província de València.

La lloma de l'Ermita és un xicotet turó als peus del qual es troba el nucli urbà de Castelló de Rugat. S'eleva 50 m per damunt de la població, dels 320 als 370 m en la cota més alta, on es troba l'Ermita.

El paisatge és un dels principals valors pels quals es va declarar 'l'Ermita' com a Paratge Natural Municipal. El turó de l'Ermita o Tossal de Sant Antoni és un element representatiu i característic de Castelló de Rugat, als peus del qual es troba el nucli urbà de la població. l'Ermita ocupa un lloc privilegiat que, a causa de la seua ubicació estratègica, disposa d'unes immillorables vistes del seu entorn. De la mateixa manera, esta posició privilegiada suposa que el tossal de Sant Antoni siga una referència en la comarca, sent divisat a distència i configurant-se una fita paisagística de rellevància.

Recentment l'Ajuntament ha col·locat uns quants miradors panoràmics amb plafons interpretatius del paisatge en la pujada a l'Ermita pel calvari, des dels que es disposa d'unes vistes panoràmiques de gran interés: al sud i a l'est de la Serra del Benicadell i Ador, així com de Penyes Albes i Penyes Llúcies en els municipis pròxims de Montitxelvo, Terrateig i Aielo de Rugat; a l'oest, es tenen àmplies visuals de gran part de la comarca de la Vall d´Albaida, en que s'intercalen zones de cultiu amb vegetació forestal.